OS vyzývá vládu: zvyšte neprodleně platy a mzdy v sociálních službách

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR vyzývá vládu, zvláště pak ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, aby neprodleně učinila všechny kroky nezbytné k výraznému zvýšení platů a mezd zaměstnancům v sociálních službách.

Odborový svaz připomíná, že ve zdravotnictví vedlo letité ignorování jeho upozorňování na neúnosnou situaci zaměstnanců a jeho požadavků na zlepšení pracovních podmínek, včetně platů a mezd, k současné vážné personální krizi, která pro pacienty znamená zhoršování a omezování poskytované péče, stěhování na jiná lůžka, uzavírání oddělení atd.

V sociálních službách je situace obdobná, jejich klienti jsou však na tom mnohdy hůř než pacienti ve zdravotnictví, jsou bezbrannější a bezmocnější a zcela závislí na poskytované péči. Přesunout je není kam, péči o ně nelze odložit. A chybějící ruce personálu nelze ničím nahradit.

Přesto je odměňování těch, kdo tuto fyzicky a psychicky mimořádně vyčerpávající péči zajišťují, jedno z nejhorších v republice.

Už dnes chybějí v každém kraji desítky, někde asi stovky, zaměstnanců, kteří o klienty sociálních služeb pečují. A mnozí další se kvůli přetěžování a mizernému odměňování k odchodu chystají. Na opuštěné pracovní místo se nový zaměstnanec hledá týdny. Když už konečně nastoupí, často vydrží jen do první výplaty, někdy končí s první směnou.

Odborový svaz proto vyzývá vládu, aby bez dalšího otálení učinila jím opakovaně navrhované kroky, které mohou zabránit dalšímu prohlubování personální krize v sociálních službách.

Odborový svaz požaduje:

1) Zrušení nejnižších dvou tarifních tabulek, na němž již několik měsíců panuje politická shoda, a zároveň přeřazení pracovníků v sociálních službách a sociálních pracovníků do stupnice platových tarifů ke zdravotnickým pracovníkům. Upozorňuje při tom na skutečnost, že tímto přeřazením pouze dojde k nápravě historických chyb, kdy původně zdravotničtí pracovníci byli v zařízeních sociálních služeb přeřazeni na pracovníky v přímé péči, čímž došlo ke snížení jejich platového ohodnocení o 17 procent.

2) Přiznání připravovaného příplatku za směnnost, který má být v nemocnicích poskytován nelékařským zdravotnickým pracovníkům pracujícím ve směnném režimu, také zaměstnancům pracujícím ve směnném provozu v sociálních službách.

Aktuality 11. 6. 2024 / 13:46

Odboráři jednali s ministrem Jurečkou o zvýšení platových tarifů

Zástupci odborářů z veřejných služeb a veřejné správy spolu s předsedou a místopředsedou ČMKOS jednali s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou o zvýšení plarových tarifů. Žádost o jednání se zástupci koalice byla opakovaně zaslána premiérovi, ale ten mlčí.

Aktuality 11. 6. 2024 / 12:55

Jak vypadá jednání o sjednocení odměňování ve zdravotnictví?

Projednávání plnění dohody z 8. prosince se zadrhlo na bodě ke sloučení odměňování zdravotníků a další vývoj nastal opět až po tiskové konferenci, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:37

Kontrola BOZP – kategorizace

Milé kolegyně a milí kolegové, hurá do dalšího bodu kontrol na stavem BOZP, a to jsou kategorizace.