Petici proti propouštění bez udání důvodu jsme předali. DĚKUJEME!

Archy petice proti propouštění bez udání důvodu předali zástupci odborových svazů ve středu 22. května Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny. Předání se zúčastnili také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, místopředsedkyně Jana Hnyková a místopředseda Lubomír Francl.

Petici celkem podepsalo 52 563 osob.

Petice byla spuštěna kvůli návrhu Národní ekonomické rady vlády umožnit zaměstnavatelům propouštět zaměstnance bez udání důvodu a kvůli tomu, že část vládní koalice, především ODS, chce tuto změnu prosadit do novely zákoníku práce.

Pro odbory je taková úprava naprosto nepřijatelná. Mohla by vést k diskriminaci na trhu práce, k vyřizování účtů, k vyhození těch, kteří se nebáli ozvat, a zastrašení těch ostatních, znemožnila by přezkoumání výpovědi soudem, ohrozila by  postavení zaměstnanců a jejich jistoty, zhoršila by jejich pozici při žádosti o půčky a hypotéky atd.

Odborový svaz i Českomoravská konfederace odborových svazů děkují všem, kteří připojili svůj podpis a dali tak jasně najevo, že jim není jedno, jaké bude postavení zaměstnanců v České republice a jejich pracovní podmínky.
Foto ČMKOS

Aktuality 15. 7. 2024 / 19:23

Tzv. dobrovolné kompetence zdravotnických záchranářů v ČR

Časy se mění a roste poptávka po vyšších kompetencích zdravotnických záchranářů. Ovšem změny musí nejprve nastat v legislativě a teprve potom se mohou zavádět v praxi a ne opačně.

Aktuality 14. 7. 2024 / 21:04

iWorCon pro zlepšení podmínek zaměstnanců v sociálních službách

EPSU, výbor sektorového sociálního dialogu pro sociální služby (EPSU HSS) a Federace evropských sociálních partnerů (FESE) se zasadily o projekt pro zaměstnance v sociálních službách pod názvem iWorCon.

Aktuality 12. 7. 2024 / 14:43

Změny u DPP a DPČ od 1. 7. 2024

Oblast dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, tj. dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ), zasáhla od konce roku 2023 řada zásadních změn.