Vedení OS jednalo s ministryní práce a sociálních věcí Jaroslavou Němcovou

V úterý 6. února se vedení odborového svazu sešlo s ministryní práce a sociálních věcí Ing. Jaroslavou Němcovou. Obsahem jednání byla výměna názorů na situaci v sociálních službách a informace o práci tripartitního pracovního týmu pro sociální politiku.

Ministryně Němcová seznámila vedení OS se svými zkušenostmi z práce ve zdravotnictví a sociálních službách a s náměty na zlepšení fungování sociálních služeb.

Členové vedení OS ministryni seznámili s aktivitami odborů při vyjednávání o navyšování platů a mezd pro zaměstnance a také s aktivitami, které se týkají řešení koncepčních záležitostí – úhrady zdravotní péče v sociálních službách, propojení zdravotní a sociální péče, dotačních řízení atd. Odboráři také připomněli špatnou personální situaci a přetěžování zaměstnanců.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková ministryni Němcovou seznámila s fungováním tripartitního pracovního týmu pro sociální politiku a požádala o stanovení náměstka, který bude za MPSV pracovní tým řídit.

Vedení OS pozvalo ministryni na jednání výkonné rady odborového svazu za účasti členů vedení sekce sociál. Jednání se, po vzájemné dohodě, uskuteční v březnu.

Úplně v závěru jednání předsedkyně OS připomněla bod z volebního programu hnutí ANO, že se zaměstnancům v sociálních službách mají zvýšit do konce volebního období odměny za práci na 150 % jejich současných příjmů.

Paní ministryně přislíbila zvyšování platů a mezd pro zaměstnance v sociálních službách podporu.

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.