Vedení OS jednalo s ministryní práce a sociálních věcí Jaroslavou Němcovou

V úterý 6. února se vedení odborového svazu sešlo s ministryní práce a sociálních věcí Ing. Jaroslavou Němcovou. Obsahem jednání byla výměna názorů na situaci v sociálních službách a informace o práci tripartitního pracovního týmu pro sociální politiku.

Ministryně Němcová seznámila vedení OS se svými zkušenostmi z práce ve zdravotnictví a sociálních službách a s náměty na zlepšení fungování sociálních služeb.

Členové vedení OS ministryni seznámili s aktivitami odborů při vyjednávání o navyšování platů a mezd pro zaměstnance a také s aktivitami, které se týkají řešení koncepčních záležitostí – úhrady zdravotní péče v sociálních službách, propojení zdravotní a sociální péče, dotačních řízení atd. Odboráři také připomněli špatnou personální situaci a přetěžování zaměstnanců.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková ministryni Němcovou seznámila s fungováním tripartitního pracovního týmu pro sociální politiku a požádala o stanovení náměstka, který bude za MPSV pracovní tým řídit.

Vedení OS pozvalo ministryni na jednání výkonné rady odborového svazu za účasti členů vedení sekce sociál. Jednání se, po vzájemné dohodě, uskuteční v březnu.

Úplně v závěru jednání předsedkyně OS připomněla bod z volebního programu hnutí ANO, že se zaměstnancům v sociálních službách mají zvýšit do konce volebního období odměny za práci na 150 % jejich současných příjmů.

Paní ministryně přislíbila zvyšování platů a mezd pro zaměstnance v sociálních službách podporu.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.