Vyhráli jsme soud o započítání covidové odměny do průměrné mzdy

Po třech letech skončil soudní spor naší členky, kterou zastupoval advokát JUDr. Dominik Brůha, Ph.D., s jejím zaměstnavatelem – zdravotnickou záchrannou službou ohledně covidové odměny a jejího započítání do průměrné mzdy. Nejvyšší soud konstatoval, že covidová odměna byla odměnou, kterou je nutné zohlednit při výpočtu průměrné mzdy. Odborový svaz od počátku přiznání odměn zastával tento právní názor a rozhodnutí Nejvyššího soudu je určitým zadostiučiněním zaměstnancům. Bohužel přišlo velmi pozdě. Velká část nároků jednotlivých zaměstnanců, zvláště z nemocnic, je promlčená, nebo na hranici promlčitelnosti.

I přestože jsme ve velké časové tísni, odborový svaz se rozhodl, že poskytne svým členům v případech, kdy doba promlčená není, právní zastoupení v případném soudním sporu. Před jeho zahájením jsme vyzvali zaměstnavatele, převážně zdravotnické záchranné služby, aby jednotlivým zaměstnancům doplatili dlužné platové nároky. Informaci jsme zaslali na vědomí všem hejtmanům a pražskému primátorovi jako zřizovatelům zdravotnické záchranné služby.

Naši členové se mohou obracet na své odborové organizace, které jsou koordinátory vyjednávání se zaměstnavatelem a také koordinátory pro podání případných žalob.

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:55

EPSU podpořila demonstraci, poté apelovala na premiéra Fialu

Výkonný výbor EPSU na svém on-line jednání 16. května projednával kongres EPSU, volby do Evropského parlamentu a také podporu připravované demonstraci v Praze.

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:30

Nohejbal stále žije!

Po jarním váhání a nedostatečném zájmu o turnaj v nohejbale uspořádali pod vedením Honzy Zatloukala 1. června stejný turnaj záchranáři z Olomouce.

Aktuality 14. 6. 2024 / 12:10

ČMKOS vyráží do regionů

Zástupci ČMKOS a odboroví právníci i letos vyrazí do regionů, aby na setkáních s občany informovali o významu odborů a výhodách členství.