Výkonná rada v únoru

Členové výkonné rady OS se na jednání v úterý 13. února zabývali nadcházejícím Sněmem ČMKOS, který se uskuteční 20. března, a VII. sjezdem ČMKOS, který se bude konat ve dnech 27. a 28. dubna. Jednohlasně za odborový svaz podpořili, aby vedení ČMKOS pokračovalo v příštím období v práci ve stejném složení, tedy předseda Josef Středula, místopředsedkyně Radka Sokolová a místopředseda Vít Samek.

Výkonná rada projednávala vývoj a využívání programu členské evidence TREWIS a využívání Zajišťovacího fondu. Schválila změny se Statutu, které o 100 Kč zvyšují dar při ošetřování člena rodiny a o 500 Kč dar při narození dítěte. Změny jsou platné od 1. února.

Výkonná rada se zabývala přípravou na jarní porady v regionech a na společné jednání se slovenskými kolegy, které se uskuteční v květnu v Rožnově pod Radhoštěm. Věnovala se také přípravě sjezdu odborového svazu a svazových dokumentů.

Místopředseda Lubomír Francl informoval o schůzce s ministryní práce a sociálních věcí Jaroslavou Němcovou a o dalším jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Uskutečnit by se mělo 19. února a hlavním tématem budou problémy s desetiprocentním zvýšením základních mezd v nemocnicích. Jednání odborového svazu s prezidentem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiřím Horeckým o kolektivní smlouvě vyššího stupně pro sociální služby je plánované na 22. února.

Místopředsedkyně Ivana Břeňková informovala o akcích Evropské federace odborových svazů (EPSU) zaměřených proti násilí na pracovišti i v domácnosti.

Jednotliví členové výkonné rady seznámili s tím, jak dopadlo v nemocnicích, sociálních službách a v dalších zařízeních zvyšování platů a mezd a jak se vyvíjí kolektivní vyjednávání. Probírala se také pokračující transformace sociálních služeb a uvažované změny ve fungování nemocnic v některých krajích.

Foto autorka

Aktuality 17. 4. 2024 / 21:29

Výkonná rada OSZSP ČR podpořila demonstraci 7. dubna v Bruselu

7. duben je Světovým dnem zdraví a Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a koalice občanských organizací uspořádaly v Bruselu demonstraci, výkonná rada OS ji podpořila.

Aktuality 17. 4. 2024 / 18:37

Výkonná rada v dubnu

Společného jednání výkonné a dozorčí rady OS se v pondělí 8. dubna odpoledne zúčastnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. V úterý 9. dubna pokračovalo jednání výkonné rady standardním programem.

Aktuality 8. 4. 2024 / 22:58

Ministr Válek se zúčastnil společného jednání VR a DR OS

Hostem společného jednání výkonné rady a dozorčí rady OS v pondělí 8. dubna odpoledne byl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.