Zvýšení od 1. července se v sociálních službách týká platů i mezd!

Zvýšení platů a mezd v sociálních službách od 1. července probíhá celkem bez větších problémů. Přesto se občas na odborový svaz obrátí odboráři (a někdy i nečlenové odborů) pracující v neziskových organizacích nebo zařízeních, kde jsou zaměstnanci odměňováni mzdou. Jejich dotaz je stejný: „Má náš zaměstnavatel zvýšit mzdy i u nás?“

Odpověď zní: Ano!

Všechna zařízení sociálních služeb, která mají registraci a dostávají dotace, dostala nebo v nejbližších dnech dostanou finance na zvýšení platů a mezd svých zaměstnanců.

Vláda vyčlenila 1,16 mld. Kč na zvýšení platů a mezd zaměstnancům v sociálních službách. Tato částka byla pečlivě spočítána kraji, potvrzena zaměstnavateli a vztahuje se ke všem zaměstnancům, kteří v sociálních službách působí, a to bez ohledu na to, zda dostávají plat, nebo mzdu.

Prostřednictvím médií tuto informaci opakovaně veřejnosti sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Potvrzují ji také dopisy, které obdrželi hejtmani, a dopis, který ministryně Marková zaslala předsedkyni Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky Dagmar Žitníkové k upřesnění, že se mají finanční prostředky z těchto dotací použít na zvýšení platů a mezd – viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 23. 5. 2024 / 12:24

Předsedkyně Žitníková napsala poslanům kvůli kompetencím hygieniků

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková napsala poslankyním a poslancům kvůli odebrání kompetencí hygienické službě a nepravdivému obsahu dehonestujícíh výroků ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Aktuality 23. 5. 2024 / 10:45

Petici proti propouštění bez udání důvodu jsme předali. DĚKUJEME!

Archy petice proti propouštění bez udání důvodu předali zástupci odborových svazů 22. května Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.