ČMKOS připravila volebního průvodce ekonomikou a doporučuje: volte některou z levicových stran

S analýzou věnovanou působení pravicové koaliční vlády ODS a TOP 09 a s prohlášením doporučujícím volbu některé z levicových stran seznámili představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů na tiskové konferenci v pátek 18. října. Z obou dokumentů vyplývá, že není v zájmu zaměstnanců volit ODS a TOP 09.

Předseda OS KOVO Josef Středula zhodnotil působení všech polistopadových kabinetů a zdůraznil, že za všech pravicových vlád došlo ke snížení hrubého domácího produktu. „Pravicové vlády po celé období svého vládnutí nebyly schopny udržet dlouhodobý ekonomický růst. Za Nečasovy vlády vzrostla nezaměstnanost a k dalšímu velkému nárůstu nezaměstnanosti by došlo, pokud by se naplnily další záměry ODS a TOP 09. Podle ČMKOS by v nejbližší době mohla nezaměstnanost stoupnout až k deseti procentům a bez práce by se ocitlo více než 600 tisíc lidí, už nyní je jich kolem 550 tisíc. Působení bývalé vládní koalice označil Středula za experimenty na lidech. „Ještě že lidé nevstoupili ve větší míře do druhého důchodového pilíře. Následky by byly mnohem dramatičtější,“ řekl.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl seznámil s analýzou programů politických stran a hnutí, které mají největší šanci dostat se do Poslanecké sněmovny. Experti ČMKOS zkoumali, jak se v těchto programech promítají požadavky odborářů a jejich návrhy na řešení současné ekonomické a sociální krize. Zdůraznil, že TOP 09 a ODS ve svých volebních programech pokračují v tom, co dělaly v Nečasově vládě. „Ti, co způsobili současnou ekonomickou situaci, ani nemají zájem nic napravovat,“ zdůraznil Pícl. Uvedl, že v programech pravicových stran se ani jednou nevyskytuje slovo odbory. Nejvíce požadavkům odborů, které se týkají prorůstových opatření, mzdů a platů, šedé ekonomiky, korupce a nezaměstnanosti, odpovídají programy ČSSD, KSČM a SPOZ, částečně i KDU-ČSL. Jen nepatrně návrhům odborů vyhovuje program hnutí ANO a nic společného s nimi nemají programy ODS a TOP 09.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.