ČMKOS připravila volebního průvodce ekonomikou a doporučuje: volte některou z levicových stran

S analýzou věnovanou působení pravicové koaliční vlády ODS a TOP 09 a s prohlášením doporučujícím volbu některé z levicových stran seznámili představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů na tiskové konferenci v pátek 18. října. Z obou dokumentů vyplývá, že není v zájmu zaměstnanců volit ODS a TOP 09.

Předseda OS KOVO Josef Středula zhodnotil působení všech polistopadových kabinetů a zdůraznil, že za všech pravicových vlád došlo ke snížení hrubého domácího produktu. „Pravicové vlády po celé období svého vládnutí nebyly schopny udržet dlouhodobý ekonomický růst. Za Nečasovy vlády vzrostla nezaměstnanost a k dalšímu velkému nárůstu nezaměstnanosti by došlo, pokud by se naplnily další záměry ODS a TOP 09. Podle ČMKOS by v nejbližší době mohla nezaměstnanost stoupnout až k deseti procentům a bez práce by se ocitlo více než 600 tisíc lidí, už nyní je jich kolem 550 tisíc. Působení bývalé vládní koalice označil Středula za experimenty na lidech. „Ještě že lidé nevstoupili ve větší míře do druhého důchodového pilíře. Následky by byly mnohem dramatičtější,“ řekl.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl seznámil s analýzou programů politických stran a hnutí, které mají největší šanci dostat se do Poslanecké sněmovny. Experti ČMKOS zkoumali, jak se v těchto programech promítají požadavky odborářů a jejich návrhy na řešení současné ekonomické a sociální krize. Zdůraznil, že TOP 09 a ODS ve svých volebních programech pokračují v tom, co dělaly v Nečasově vládě. „Ti, co způsobili současnou ekonomickou situaci, ani nemají zájem nic napravovat,“ zdůraznil Pícl. Uvedl, že v programech pravicových stran se ani jednou nevyskytuje slovo odbory. Nejvíce požadavkům odborů, které se týkají prorůstových opatření, mzdů a platů, šedé ekonomiky, korupce a nezaměstnanosti, odpovídají programy ČSSD, KSČM a SPOZ, částečně i KDU-ČSL. Jen nepatrně návrhům odborů vyhovuje program hnutí ANO a nic společného s nimi nemají programy ODS a TOP 09.

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.