Desetikoruna

Vášnivé jsou diskuse o desetikoruně, o níž je navrženo zvýšit platbu na činnost odborového svazu. Platbu, která se nezvyšovala několik let. Přitom zatímco platí úměra, že menší počet členů OS znamená menší příjmy OS, vůbec neplatí úměra, že to znamená menší výdaje a méně práce OS. Naopak, v posledních letech se tak zhoršily problémy na některých pracovištích, že práce prudce přibylo. Složitá finanční situace zařízení vedla mnohde k porušování zákona, šikaně, neplacení přesčasů, přestávek a dalším a dalším problémům k řešení. Je toho vždy plný Bulletin. Koneckonců stačí si přečíst jen rubriku Stalo se a je jasné, jak OS, jeho vedení a jeho zaměstnanci pracují, co všechno řeší, jak jezdí jednat a pomáhat po celé republice. A to tam najdete jen akce vedení OS, nikoliv spoustu cest a akcí regionálních pracovníků, právníků či ekonomů svazu. Teď zásluhou této vytrvalé práce konečně dojde ke zvýšení platů, takže zvýšení platby o 10 korun je nejen velmi potřebné, ale má i svou logiku. Přesto to v podání některých kolegů vypadá, že kvůli tomu rázem zkrachuje jejich odborová organizace, že jejich kolegové hned utečou z odborů. Opravdu není možné srozumitelně objasnit všechny souvislosti a vzít je za své? O čem se to vlastně tak vášnivě diskutuje? Jaký je ekvivalent? Vstupenka do kina i v okresním městě stojí kolem 150 korun. Máslo, není-li v akci, cca 40 korun. Za desetikorunu nekoupíte noviny, na většinu z nich potřebujete skoro dvě. Za litr benzínu dáte téměř 40 korun. Jízdenka MHD v Praze stojí 32 korun. Ano, opravdu jde za půl roku o zvýšení, za které v Praze nedojedete tam a zpátky. Promiňte, ale opravdu nevěřím, že tohle při dobré vůli, upřímné snaze a po řádném vysvětlení může být pro někoho tak strašně nepřijatelné či dokonce likvidační.

Aktuality 13. 6. 2024 / 12:43

V záludném návrhu vidím pokus o likvidaci odborů

Události posledních měsíců mě nutí hodně přemýšlet. Dá se věřit politikům? Předvolební sliby nic neznamenají? Podepsané dohody nic neznamenají?

Aktuality 19. 5. 2024 / 20:51

Změny ve zdravotnictví opět k horšímu – publikovali jsme

Poslední návrhy Ministerstva zdravotnictví jsou ve svém celku nepřijatelné a směřují k další komercializaci českého zdravotnictví.

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.