Exekuční srážky ze mzdy

Je můj zaměstnavatel povinen zaslat exekutorovi mé výplatní pásky (jsem osobou povinnou v exekuci)?

Ne, zaměstnavatel není povinen zasílat exekutorovi výplatní pásky. Taková právní povinnost z žádného obecně závazného právního předpisu nevyplývá. Obecně je třeba říci, že na exekuční srážky ze mzdy dopadá především zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád. Tento zákon pro zaměstnavatele při srážkách ze mzdy používá pojem „plátce mzdy“ a stanoví zaměstnavateli celou řadu právních povinností (zejména povinnost provádět ze mzdy povinného stanovené srážky a nevyplácet sražené částky povinnému atd.), ovšem taková dílčí povinnost jako je posílání výplatních pásek v zákoně uvedena není.

Aktuality 7. 12. 2023 / 19:45

Kdo může být příslušnou osobou

Jako odborovou organizaci by nás zajímalo, kdo může být tzv. příslušnou osobou podle zákona o ochraně oznamovatelů.

Aktuality 23. 10. 2023 / 12:52

Důkladně se seznamte s dokumenty, které podepisujete!

I ve spojení s novelou zákoníku práce účinnou od 1. 10. 2023 bychom chtěli připomenout jednu důležitou věc: podepisujte pouze ty písemnosti, s jejichž obsahem se řádně seznámíte.

Aktuality 25. 9. 2023 / 14:24

Šekem mzdu ani plat nenahradíš!

Jeden zaměstnavatel se rozhodl, že nebude mzdu v hotovosti vyplácet. A když nemá zaměstnanec účet, nebo mu ho nechce sdělit, tak mu dá šek.