Kampaň Voda je lidské právo skončila předáním podpisů

Předáním archů s celkem 7989 podpisy na Ministerstvo vnitra v úterý 10. září také v Praze oficiálně skončila kampaň Evropské občanské iniciativy Voda je lidské právo. Archy předali zástupce Odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR Pavel Růžička a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Ivana Břeňková. Tyto odborové svazy zajišťovaly tuzemskou část kampaně, jejímž iniciátorem byla Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a cílem bylo nasbírat milion podpisů pod peticí, a tím otevřít tuto otázky na půdě Evropského parlamentu.

Cílem kampaně je podpořit lidské právo na vodu a sanitační zabezpečení a dosáhnout toho, aby se uvažování Evropské komise posunulo od tržního přístupu a orientace na konkurenci k přístupu zaměřenému na právo a orientaci na veřejnou službu.

Kampaň proto prosazovala tři hlavní body:

● Zaručené služby týkající se vody a sanitačního zabezpečení pro všechny v Evropě.

● Žádná liberalizace služeb zajišťujících zásobování vodou.

● Universální (globální) přístup k vodě a sanitačnímu zabezpečení.

Na české straně svůj podpis připojili například zpěvačka Marta Kubišová a herec Ondřej Vetchý.

Celkem bylo v zemích Evropské unie získáno 1 860 000 podpisů. Pokud budou tyto podpisy po celé Evropě ověřeny úřady v jednotlivých zemích (což je reálný předpoklad), budou požadavky této Evropské občanské iniciativy projednávány orgány Evropské unie.

Čistou pitnou vodu a sanitační zabezpečení za klíčové faktory při zajišťování lidských práv uznala již dříve OSN, ale i přesto je mnoho lidí z tohoto práva stále vyloučeno, a to i v Evropě.

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.