Kampaň Voda je lidské právo skončila předáním podpisů

Předáním archů s celkem 7989 podpisy na Ministerstvo vnitra v úterý 10. září také v Praze oficiálně skončila kampaň Evropské občanské iniciativy Voda je lidské právo. Archy předali zástupce Odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR Pavel Růžička a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Ivana Břeňková. Tyto odborové svazy zajišťovaly tuzemskou část kampaně, jejímž iniciátorem byla Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a cílem bylo nasbírat milion podpisů pod peticí, a tím otevřít tuto otázky na půdě Evropského parlamentu.

Cílem kampaně je podpořit lidské právo na vodu a sanitační zabezpečení a dosáhnout toho, aby se uvažování Evropské komise posunulo od tržního přístupu a orientace na konkurenci k přístupu zaměřenému na právo a orientaci na veřejnou službu.

Kampaň proto prosazovala tři hlavní body:

● Zaručené služby týkající se vody a sanitačního zabezpečení pro všechny v Evropě.

● Žádná liberalizace služeb zajišťujících zásobování vodou.

● Universální (globální) přístup k vodě a sanitačnímu zabezpečení.

Na české straně svůj podpis připojili například zpěvačka Marta Kubišová a herec Ondřej Vetchý.

Celkem bylo v zemích Evropské unie získáno 1 860 000 podpisů. Pokud budou tyto podpisy po celé Evropě ověřeny úřady v jednotlivých zemích (což je reálný předpoklad), budou požadavky této Evropské občanské iniciativy projednávány orgány Evropské unie.

Čistou pitnou vodu a sanitační zabezpečení za klíčové faktory při zajišťování lidských práv uznala již dříve OSN, ale i přesto je mnoho lidí z tohoto práva stále vyloučeno, a to i v Evropě.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.