Nový občanský zákoník

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR sleduje situaci ohledně nového občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník), který přináší řadu změn i do běžného chodu společnosti, a tím i do života každého z nás. Zatím vše – i přes zásadní nesouhlas odborů a zaměstnavatelů – nasvědčuje tomu, že zákon vstoupí v účinnost od 1. 1. 2014. O případných změnách, které by se mohly dotýkat fungování odborových organizací, budete informováni v druhém pololetí roku 2013.

Nahlédnout do textu zákona a seznámit se s chystanými změnami můžete na stránkách http://obcanskyzakonik.justice.cz.

Aktuality 2. 2. 2024 / 16:18

Zvýšení odškodnění pozůstalých v roce 2024

Od 1. 1. 2024 dochází k výraznějšímu zvýšení jednorázové náhrady nemajetkové újmy pozůstalých (po zaměstnanci zemřelém v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání).

Aktuality 2. 2. 2024 / 15:45

Spuštění ostrého provozu e-Sbírky

Od 1. 1. 2024 jsou dostupné nově vyhlašované právní předpisy a další akty Sbírky zákonů a mezinárodních smluv na internetové adrese www.e-sbirka.cz.

Aktuality 10. 1. 2024 / 20:14

Novinka od 1. 1. 2024 – služby ve zdravotnictví až 24 hodin!

Dnem 31. 12. 2023 byl zrušen kontroverzní § 93a zákoníku práce, který se v zákoně „ohřál“ pouhé 3 měsíce (od 1. 10. do 31. 12. 2023).