Nový občanský zákoník

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR sleduje situaci ohledně nového občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník), který přináší řadu změn i do běžného chodu společnosti, a tím i do života každého z nás. Zatím vše – i přes zásadní nesouhlas odborů a zaměstnavatelů – nasvědčuje tomu, že zákon vstoupí v účinnost od 1. 1. 2014. O případných změnách, které by se mohly dotýkat fungování odborových organizací, budete informováni v druhém pololetí roku 2013.

Nahlédnout do textu zákona a seznámit se s chystanými změnami můžete na stránkách http://obcanskyzakonik.justice.cz.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:04

Příručka pro nastávající rodiče

U příležitosti Mezinárodního dne rodiny, který připadá na 15. května, vydala Česká správa sociálního zabezpečení společně s Úřadem práce ČR aktualizovanou Příručku pro nastávající rodiče.

Aktuality 19. 4. 2024 / 13:41

Pojistné na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení

V návaznosti na povinnost od 1. 1. 2024 platit pojistné na nemocenské pojištění pro zaměstnance přinášíme souhrn sazeb pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení zaměstnanců.

Aktuality 15. 3. 2024 / 6:02

24hodinové super-služby ve zdravotnictví a povinné odpočinky

Dnem 28. 12. 2023 nabyla účinnosti nová právní úprava (§ 83a zákoníku práce), která umožňuje až 24hodinové tzv. super-služby ve zdravotnictví.