Příručka pro nastávající rodiče

U příležitosti Mezinárodního dne rodiny, který každoročně od roku 1994 připadá na 15. května, vydala Česká správa sociálního zabezpečení (dále ČSSZ) společně s Úřadem práce ČR aktualizovanou Příručku pro nastávající rodiče. Příručka pro nastávající rodiče obsahuje spoustu praktických tipů a užitečných informací pro nastávající rodiče a celkově pro všechny, které dané téma zajímá.

V příručce lze souhrnně na jednom místě nalézt informace o dávkách nemocenského pojištění, které vyplácí ČSSZ (peněžitá pomoc v mateřství, otcovská, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství), a také o dávkách státní sociální podpory, které vyplácí Úřad práce ČR (rodičovský příspěvek). Nastávající rodiče tak snadno zjistí, na co všechno mají nárok, co budou při žádosti o jednotlivé dávky potřebovat a kdy a jakým způsobem žádost podat. Příručka je k dispozici na internetových stránkách ČSSZ (https://www.cssz.cz/documents/20143/1045843/PNR_2024_ONLINE.pdf/b5b1387e-13fc-c2ed-2974-1252a44aaa98) a Úřadu práce ČR (https://www.uradprace.cz/web/cz/prirucka-pro-nastavajici-rodice).

Aktuality 12. 7. 2024 / 14:43

Změny u DPP a DPČ od 1. 7. 2024

Oblast dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, tj. dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ), zasáhla od konce roku 2023 řada zásadních změn.

Aktuality 12. 7. 2024 / 13:21

Milostivé léto 2024

Milostivé léto 2024 navazuje na předchozí tři akce totožného charakteru a umožňuje i nyní, již počtvrté, fyzickým osobám v exekuci vyhnout se dlužnému penále a nákladům exekuce.

Aktuality 19. 4. 2024 / 13:41

Pojistné na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení

V návaznosti na povinnost od 1. 1. 2024 platit pojistné na nemocenské pojištění pro zaměstnance přinášíme souhrn sazeb pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení zaměstnanců.