Odboráři v Orlové zorganizovali demonstraci za záchranu zdejší nemocnice

Ve středu 27. června se v Orlové konala demonstrace za záchranu nemocnice. Akci svolaly odborové organizace, které v nemocnici působí. Demonstrace se zúčastnilo poměrně velké množství lidí, přestože počasí akci nepřálo.

Jednotliví vystupující sdělili své obavy ze změny spektra poskytované zdravotní péče a ptali se, kdo je bude ošetřovat a kde, když se nemocnice změní na léčebnu dlouhodobě nemocných.

Akce se zúčastnil také náměstek hejtmana Martin Gebauer, který vešel opravdu do kotle. Jeho sdělení, že chtějí v Orlové zachovat alespoň následnou péči, bylo přerušováno pískotem a odmítáním. Pozitivní bylo, že závěrem svého vystoupení sdělil, že o restrukturalizaci se bude dál jednat.

Na jeho vystoupení navázala předsedkyně OS Dagmar Žitníková, která připomněla, že rozhodování o tom, kde bude jaká péče, jsou politická. Záleží na tom, co je pro politiky prioritou. Pro odbory jsou prioritou lidé a je jedno zda jako pacienti nebo zaměstnanci.

Odbory jsou proti omezování dostupnosti zdravotní péče a požadují, aby byla naplňována ústavní práva občanů, mezi které patří také právo na zdravotní péči.

Za odborovou organizaci vystoupila s perfektním projevem předsedkyně odborové organizace Denisa Stolarczyková, která se vrátila do historie. Připomněla situaci v regionu a emotivně se ptala, co přijde na řadu po nemocnici. „Zpackanou privatizací jsme přišli o byty. Dnes nám berete nemocnici. Zítra zrušíte hasiče a pak městský úřad. Kam až lze zajít?“

Na její vystoupení reagovaly stovky přítomných bouřlivým potleskem a závěrečným skandováním „nemocnici nedáme“.

Foto autorka

Aktuality 16. 2. 2024 / 18:37

Jednání o kolektivní smlouvě v Krajské zdravotní bylo náročné

Krajská zdravotní, a. s., to jsou nemocnice Ústeckého kraje v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě, Chomutově, Rumburku a Litoměřicích, celkem devět tisíc zaměstnanců.

Aktuality 14. 2. 2024 / 18:35

Když vláda zapomene na záchranáře aneb Konference Středočechů

Oblíbená historická Kutná Hora na počátku roku 2024 (24. ledna) přivítala 82 delegátek a delegátů výroční konference odborů středočeské záchranky, tentokrát to byla dokonce konference volební.

Aktuality 22. 1. 2024 / 13:53

Odboráři v Masarykově nemocnici hodnotili výsledky své práce

Konference úsekových důvěrníků odborové organizace Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice se konala 11. ledna 2024 v Ústí nad Labem.