Odbory a zaměstnavatelé jednali s Rusnokem o kritické situaci nemocnic

V pondělí 16. září jednali odbory a zaměstnavatelé s předsedou vlády Ing. Jiřím Rusnokem. Sociální partneři informovali předsedu vlády o kritické situaci v nemocnicích a žádali ho jak o okamžité, tak o dlouhodobé řešení. Odbory i zaměstnavatelé navrhují, aby vláda poskytla dlouhodobou bezúročnou půjčku Všeobecné zdravotní pojišťovně, aby Ministerstvo zdravotnictví vydalo novelu úhradové vyhlášky, která zaručí zvýšení peněz nemocnicím, a aby vláda schválila zvýšení plateb za státní pojištěnce minimálně o 98 Kč a poslala je formou zákonného opatření do Senátu.

Premiér se k návrhům nejdříve stavěl velmi skepticky, stát nemá finance, půjčka VZP je právně problematická, zákonné opatření je možné vydat jen ve výjimečných případech a krize ve zdravotnictví s nedostatkem financí se objevují pravidelně.

Odbory a zaměstnavatelé se snažili vysvětlit, že letošní krize je jiná. V minulých letech se nedostatek financí řešil poměrně rychle, nemocnice byly příspěvkové organizace, dnes jsou v mnoha případech obchodními společnostmi a jako takovým jim hrozí rizika, vyplývající z obchodního zákoníku, tzn. případné insolvenční řízení a konkurzy.

Situace je jiná i v tom, že se stále častěji objevují případy odkupu pohledávek zadlužených nemocnic, a to může mít obrovský vliv na jejich fungování do budoucnosti. Co se týká půjčky, tak VZP už takovou výpomoc státu obdržela, legislativně již bylo upraveno.

Zvýšení plateb za státní pojištěnce není přehnané, částka 98 Kč nepokryje ani opakované zvyšování DPH. Zvýšení platby za státní pojištěnce formou zákonného opatření je jistě možné, ale pokud chce mít pan premiér jistotu, aby toto nebylo napadeno, tak je možné, aby zvýšení předložil nejen Senátu, ale po ustavení Poslanecké sněmovny i jejím poslancům (navrhla místopředsedkyně odborového svazu Ivana Břeňková).

Premiér Rusnok všechny informace zváží a projedná na vládě.

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:55

EPSU podpořila demonstraci, poté apelovala na premiéra Fialu

Výkonný výbor EPSU na svém on-line jednání 16. května projednával kongres EPSU, volby do Evropského parlamentu a také podporu připravované demonstraci v Praze.

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:30

Nohejbal stále žije!

Po jarním váhání a nedostatečném zájmu o turnaj v nohejbale uspořádali pod vedením Honzy Zatloukala 1. června stejný turnaj záchranáři z Olomouce.

Aktuality 14. 6. 2024 / 12:10

ČMKOS vyráží do regionů

Zástupci ČMKOS a odboroví právníci i letos vyrazí do regionů, aby na setkáních s občany informovali o významu odborů a výhodách členství.