Odbory jednaly o spolupráci s poslanci Úsvitu

Jednání zástupců Českomoravské konfederace odborových svazů s poslaneckým klubem hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury se uskutečnilo v úterý 25. února.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl a zástupci jednotlivých odborových svazů seznámili poslance hnutí s problémy, které odbory vnímají jako nejpalčivější. Obecně se hovořilo o potřebě nastartovat ekonomický růst, snížit nezaměstnanost, lépe čerpat prostředky z evropských fondů a řešit kritické problémy v sociální oblasti a zdravotnictví. Projednávala se i problematika surovinové koncepce, obnovitelných zdrojů a situace v OKD. Zástupci odborů si vyměnili s poslanci názory na nový občanský zákoník a připravovanou novelu služebního zákona.

Hnutí se s odbory dohodlo na užší spolupráci, která bude spočívat zejména ve výměně odborných stanovisek a možné podpoře vzájemně shodných cílů odborů a hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

To, že jsou odbory pro politické strany a hnutí důležitým partnerem, potvrdil po jednání i předseda Úsvitu Tomio Okamura, který při následující tiskové konferenci sdělil novinářům, že se vrací doba, kdy zaměstnanci potřebují velmi silnou odborářskou podporu.

Za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se jednání zúčastnila předsedkyně Dagmar Žitníková a členka výkonné rady OS a poslankyně Úsvitu Jana Hnyková.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková poděkovala hnutí i Janě Hnykové za aktivity ke zvýšení finančních prostředků pro sociální služby, které by umožnilo zvýšit platy zaměstnancům v sociálních službách.

Dále předsedkyně OS poslance krátce informovala nejen o celkové situaci ve zdravotnictví a sociálních službách, ale především o kritické situaci mnoha nemocnic. Připomněla, že poslanci hnutí obdrželi e-mailem prostřednictvím Jany Hnykové stejný materiál jako předsedové koaličních politických stran, s nimiž se předsedkyně OS v rámci jednání ČMKOS sešla v uplynulých měsících, který shrnuje komplexně popis situace ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Závěrem svého vystoupení předsedkyně OS požádala poslance hnutí o podporu při řešení problémů ve zdravotnictví a sociálních službách.

Jana Hnyková za poslance hnutí vyjádřila podporu zdravotnictví a sociálním službám a snahu hnutí problémy řešit. Devastace těchto resortů je ovšem po Nečasově vládě obrovská a náprava chyb nebude jednoduchá. Sociální aspekty jsou však pro Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury jedny z nejzásadnějších.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:15

Ve světle událostí, které se odehrály 15. května na Slovensku, a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice se ČMKOS rozhodla přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024.