OS a LOK-SČL vyzývají ministra Vojtěcha, aby nečinností neblokoval mimořádné příplatky

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub Svaz českých lékařů vyzývají ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby přestal svou nečinností blokovat vyplácení mimořádných příplatků zaměstnancům zdravotnictví za nasazení v období pandemie COVID-19.

Připomínají, že odborový svaz i LOK-SČL se již 9. dubna na ministra Vojtěcha, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou i premiéra Andreje Babiše obrátily se žádostí o vyplacení zvláštních příplatků pro zaměstnance nemocnic, zdravotnické záchranné služby, zařízení sociálních služeb a orgánů ochrany veřejného zdraví v tzv. I. linii v souvislosti s poskytováním zdravotních a sociálních služeb pacientům a klientům s COVID-19, nebo ohrožených nákazou COVID-19.

Premiér opakovaně veřejně ocenil práci těchto zaměstnanců a podpořil vyplacení mimořádných odměn. Podle informací odborů také pověřil oba ministry, aby tento úkol splnili.

Ministryně Maláčová o možnostech vyplacení těchto odměn jednala s odbory, připravila konkrétní návrh a již dvakrát jej přednesla na jednání vlády.

Ministr Vojtěch pouze 16. dubna zaslal ředitelům přímo řízeným organizacím (což jsou fakultní nemocnice a několik málo dalších zařízení) dopis s výzvou, aby vyplatili zaměstnancům v první linii za hodinu práce bonus v rozmezí 100 až 500 Kč a těm, kteří provádějí odběry, až 1500 Kč na hodinu.

Odborový svaz a LOK-SČL považují tento přístup ministra Adama Vojtěcha za zcela nepřijatelný, připomínají mu, bohužel již opakovaně, že není ministrem fakultních nemocnic, ale ministrem zdravotnictví České republiky.

Odborový svaz a LOK-SČL požadují, aby ministr zdravotnictví Adam Vojtěch neprodleně řešil otázku mimořádných příplatků/odměn pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví, kteří pečovali a pečují o pacienty s COVID-19, ale i pro další zaměstnance zdravotnictví, neboť i od nich vyžaduje současná pandemie mimořádné pracovní i osobní nasazení, což se týká jak zdravotníků, tak i nezdravotníků.

Odborový svaz a LOK-SČL požadují, aby ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přestal svou dosavadní nečinností blokovat vyplacení těchto mimořádných příplatků/odměn, a to jak ve zdravotnictví, tak i v sociálních službách, neboť je žádoucí, aby odměny byly vyplaceny najednou v obou těchto souvisejících a pandemií postižených resortech.

Odborový svaz a LOK-SČL vyzývají premiéra Andreje Babiše, aby vyžadoval splnění svého veřejně daného slibu o odměnách pro zaměstnance bojující s nákazou COVID-19 v první linii tak, aby ji dostali spravedlivě všichni, kteří si ji zaslouží, a to v nejvyšší možné výši a nejbližším možném termínu.

V Praze dne 29. 4. 2020

za OSZSP ČR Bc. Dagmar Žitníková, předsedkyně

za LOK-SČL MUDr. Martin Engel, předseda

Aktuality 11. 6. 2024 / 13:46

Odboráři jednali s ministrem Jurečkou o zvýšení platových tarifů

Zástupci odborářů z veřejných služeb a veřejné správy spolu s předsedou a místopředsedou ČMKOS jednali s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou o zvýšení plarových tarifů. Žádost o jednání se zástupci koalice byla opakovaně zaslána premiérovi, ale ten mlčí.

Aktuality 11. 6. 2024 / 12:55

Jak vypadá jednání o sjednocení odměňování ve zdravotnictví?

Projednávání plnění dohody z 8. prosince se zadrhlo na bodě ke sloučení odměňování zdravotníků a další vývoj nastal opět až po tiskové konferenci, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:37

Kontrola BOZP – kategorizace

Milé kolegyně a milí kolegové, hurá do dalšího bodu kontrol na stavem BOZP, a to jsou kategorizace.