OS a LOK-SČL vyzývají premiéra a ministra ke stanovení odměn zaměstnancům nemocnic

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub Svaz českých lékařů znovu napsaly premiérovi Andreji Babišovi a ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi a vyzývají je, aby neprodleně přistoupili ke stanovení odměn/zvláštních příplatků pro zaměstnance nemocnic a dalších lůžkových zdravotnických zařízení, zdravotní sestry v zařízeních sociálních služeb, v hospicích a domácí péči.

V Praze 13. května 2020

Vážený pane premiére,

vážený pane ministře,

znovu se na Vás, tentokráte naléhavě, obracíme se žádostí o stanovení odměn/zvláštních příplatků pro zaměstnance nemocnic, sestry ze zařízení sociálních služeb, hospiců a domácí péče.

Již dne 7. dubna jsme Vás a paní ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou oslovili s návrhem na ocenění pracovníků „první linie“ ve zdravotnictví a sociálních službách. Velmi jsme uvítali, že Ministerstvo práce a sociálních věcí, v součinnosti se sociálními partnery, materiál připravilo a vláda ho schválila.

V kontextu ocenění zaměstnanců sociálních služeb je nepochopitelné, že Ministerstvo zdravotnictví a vláda stále neřeší odměny pro ty, kteří mají na zvládnutí pandemie obrovský podíl. Nechápeme, proč Ministerstvo zdravotnictví nekoná a nenaplní usnesení Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ze dne 29. dubna 2020 k finančnímu ohodnocení pracovníků ve zdravotnických zařízeních v době pandemie COVID-19, stejně jak naplnilo toto usnesení ve vztahu ke zdravotnickým pracovníkům zdravotnických záchranných služeb.

Vyzýváme Vás, abyste neprodleně přistoupili ke stanovení odměn/zvláštních příplatků pro zaměstnance nemocnic a dalších lůžkových zdravotnických zařízení, zdravotní sestry v zařízeních sociálních služeb, hospiců a domácí péče. V této souvislosti znovu konstatujeme, že odměny/zvláštní příplatky je nutné řádně profinancovat a stanovit takovým způsobem, aby je zdravotnická zařízení nemohla použít na jiný účel. Opět doporučujeme využít formu dotačního titulu.

Závěrem deklarujeme, že jsme připraveni v této oblasti ke spolupráci.

za OSZSP ČR Bc. Dagmar Žitníková, v. r., předsedkyně

za LOK-SČL MUDr. Martin Engel, v. r., předseda

Aktuality 11. 6. 2024 / 13:46

Odboráři jednali s ministrem Jurečkou o zvýšení platových tarifů

Zástupci odborářů z veřejných služeb a veřejné správy spolu s předsedou a místopředsedou ČMKOS jednali s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou o zvýšení plarových tarifů. Žádost o jednání se zástupci koalice byla opakovaně zaslána premiérovi, ale ten mlčí.

Aktuality 11. 6. 2024 / 12:55

Jak vypadá jednání o sjednocení odměňování ve zdravotnictví?

Projednávání plnění dohody z 8. prosince se zadrhlo na bodě ke sloučení odměňování zdravotníků a další vývoj nastal opět až po tiskové konferenci, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:37

Kontrola BOZP – kategorizace

Milé kolegyně a milí kolegové, hurá do dalšího bodu kontrol na stavem BOZP, a to jsou kategorizace.