OS i ČMKOS podporují stávkovou pohotovost a požadavky zaměstnanců Charity ČR

Kvůli neproplácení části odvedené péče jsou ve stávkové pohotovosti zaměstnanci Charity Česká republika, Asociace domácí péče, České asociace sester – Sekce domácí péče a odborné společnosti Gratia Futurum 913. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR i Českomoravská konfederace odborových svazů stávkovou pohotovost a požadavky zaměstnanců plně podporují.

„Plně podporujeme stávkovou pohotovost a požadavky sester domácí péče. Současná situace je tristní. Sestry, které v terénu odvádějí kvalitní, potřebnou a nenahraditelnou zdravotní péči pro pacienty, jsou finančně podhodnocené, společensky nedoceněné a svými mzdami sponzorují a zachraňují systém. Bez nich by mnozí pacienti skončili v nemocnicích, což je pro ně složitější a navíc je nemocniční péče dražší. Není ovšem možné, aby sestry, které do svého povolání, či spíše poslání, dávají samy sebe, byly dál zneužívány. Opakovaně varujeme, že celý systém zdravotnictví je před kolapsem. Není za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté. Kvalitní a dostupné zdravotnictví se bez peněz udržet nedá,“ uvádí předsedkyně OS Dagmar Žitníková.

Tiskovou zprávu informující podrobněji o situaci najdete níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.