Předsedkyně Žitníková jednala s prezidentem Zemanem o situaci ve zdravotnictví

Zdravotnictví bylo ve čtvrtek 18. července odpoledne hlavním tématem jednání prezidenta Miloše Zemana s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem a předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkovou. Jednání se zúčastnil také hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který je zároveň lékař a místopředseda Rady Asociace krajů ČR.

Dagmar Žitníková prezidenta Zemana informovala o kritické situaci ve zdravotnictví, především v nemocnicích a lázních, a předala mu objemnou složku písemných dokladů. Ty svědčí o tom, jak se odbory snažily opakovaně situaci řešit, kolik jednání na tripartitní úrovni, ale i s ministry a premiérem, na toto téma vedly, jak varovaly před zhoršováním situace a dopady na zaměstnance i pacienty, jaká řešení nabízely.

Hejtman Běhounek prezidentovi předal ekonomické podklady o hospodaření krajských nemocnic a rozsahu snížených úhrad za zdravotní péči.

Žitníková zdůraznila, že odborový svaz považuje za nezbytnou změnu úhradové vyhlášky a změnu lázeňského indikačního seznamu, aby došlo ke zvýšení objemu finančních prostředků pro nemocnice a lázně. Odborový svaz rovněž vznáší požadavek na mimořádné přerozdělení zůstatků na fondech zdravotních pojišťoven.

Hejtman Běhounek preferuje odkup pohledávek VZP státem.

Všichni se shodli na nezbytnosti zvýšení úhrad za státní pojištěnce. Sumu potřebnou ke zvládnutí současné finanční krize ve zdravotnictví shodně odhadli na pět miliard korun.

Prezident Zeman uvedl, že situaci vnímá jako velmi závažnou, a odboráře požádal, aby informace přednesli také novému ministrovi zdravotnictví Martinu Holcátovi. Po jednání s ministrem mají odboráři prezidenta informovat, na čem se domluvili.

Předsedkyně Žitníková jednání hodnotí jako velmi věcné a byla příjemně překvapena nejen prezidentovým zájmem o problematiku zdravotnictví, ale i jeho znalostmi o současném stavu a fungování resortu.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.