Premiér Nečas při jednání o platech ve zdravotnictví ignoroval fakta a zástupce odborů označil za loutky sociální demokracie

Další schůzka odborů s premiérem Petrem Nečasem ohledně plnění slibu ministra zdravotnictví Leoše Hegera zvýšit platy a mzdy ve zdravotnictví o 6,25 % se konala v úterý 15. května vpodvečer.

Jednání se za odbory zúčastnili předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, místopředsedkyně OS Ivana Břeňková a předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů Martin Engel. Vládní stranu zastupovali premiér Petr Nečas, ministr zdravotnictví Leoš Heger a jeho dva náměstci Petr Nosek a Ferdinand Polák. Na návrh odborů byli přizváni i zaměstnavatelé, které zastoupil místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala.

Průběh jednání byl pro odbory obrovským zklamáním. Premiér Nečas se jednoznačně postavil za stanovisko ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který navzdory předloženým materiálům zaměstnavatelů, ve kterých se uvádí, že nemocnice dostávají 98 % úhrad roku 2011, tvrdil, že nemocnice na navýšení platů a mezd mají a že peníze zadržují sociálně demokratičtí hejtmani.

Premiér označil odborové předáky za loutky v rukou sociální demokracie a za obušek, kterým sociální demokraté tlukou do vlády. Průběh jednání se zvrtnul v politickou a ideologickou přednášku premiéra vůči odborům. Odbory byly nepřímo vyzvány, aby za prosazení slibu ministra zvýšení platů a mezd o 6,25 % demonstrovaly před kraji a stávkovaly v nemocnicích.

Jakékoliv snahy o návrat k objektivním číslům byly naprosto nemožné. Na argumentaci odborů, že Poslaneckou sněmovnou chválené zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven plánují úhrady za zdravotní péči v nemocnicích v roce 2012 ve výši 98 % roku 2011, bylo sděleno, že se nemusí dodržovat.

Na dotaz, zda bude mít ministr a premiér k problému financování nemocnic stejný postoj i po krajských volbách až v některých krajích vyhraje volby jiná strana než sociální demokracie, premiér neodpověděl.

Závěr z jednání je za stranu vlády jednoznačný: Neplánuje se změna úhradové vyhlášky, ministr a premiér považují slib ministra zdravotnictví zvýšit platy a mzdy o 6,25 % za stranu vlády za naplněný.

Na závěr premiér zopakoval, že je připraven s odbory nadále jednat.

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:55

EPSU podpořila demonstraci, poté apelovala na premiéra Fialu

Výkonný výbor EPSU na svém on-line jednání 16. května projednával kongres EPSU, volby do Evropského parlamentu a také podporu připravované demonstraci v Praze.

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:30

Nohejbal stále žije!

Po jarním váhání a nedostatečném zájmu o turnaj v nohejbale uspořádali pod vedením Honzy Zatloukala 1. června stejný turnaj záchranáři z Olomouce.

Aktuality 14. 6. 2024 / 12:10

ČMKOS vyráží do regionů

Zástupci ČMKOS a odboroví právníci i letos vyrazí do regionů, aby na setkáních s občany informovali o významu odborů a výhodách členství.