S ministrem Ludvíkem o diskriminaci v odměňování a příplatcích za směnnost

Ve středu 4. ledna se na Ministerstvu zdravotnictví sešly předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem. Jednání bylo poměrně krátké a rychlé, ministr byl časově limitován, z jednání odcházel do Senátu na projednávání protikuřáckého zákona.

Předmětem výměny názorů byl především pozměňovací návrh poslance Jaroslava Zavadila k novele zákoníku práce, který navrhuje sjednocení odměňování zaměstnanců nemocnic. Předsedkyně Žitníková ministra seznámila s historií úsilí svazu sjednotit odměňování a předala mu materiály, které svaz zpracoval. Upozornila na diskriminaci zaměstnanců a nemožnost dodržení vládního slibu zvýšení mezd zaměstnancům nemocnic obchodních společností. Dále ministra velmi krátce informovala o situaci v nemocnicích obchodních společnostech, kde se ve většině z nich mzdy zaměstnanců od 1. ledna nezvýšily, což je dalším argumentem pro sjednocení odměňování. Ministr si materiály převzal a přislíbil, že se s nimi seznámí.

Dalším tématem jednání byla činnost tripartitního pracovního týmu pro zdravotnictví a jeho skupin. Místopředsedkyně Břeňková ministra informovala o organizaci práce týmu a byl dohodnut termín jednání týmu na 24. ledna.

Dalším bodem jednání byla novela nařízení vlády č. 564. Ministr odborářkám sdělil, že chce realizovat to, co odbory dlouhodobě navrhovaly – zvýšit příplatek za směnnost. Za odbory bylo sděleno, že s navýšením souhlasí, ale požadují upravit i spodní hranici a zavést tento příplatek i do nařízení vlády č. 567, tedy pro zaměstnance obchodních společností.

Ministr byl také velmi krátce informován o problémech odborů v některých přímo řízených nemocnicích.

Na závěr se předsedkyně a místopředsedkyně OS s ministrem shodly, že problémů je mnoho a je nutné se k některým tématům vrátit, a proto se opět sejdou před jednáním tripartitního pracovního týmu 24. ledna.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.