Těhotenství a pracovní poměr na dobu určitou

● Může skončit můj pracovní poměr na dobu určitou sjednaný jako zástup za zaměstnankyni na mateřské dovolené, pokud v této době otěhotním?

M. K., Olomouc

Pracovní poměr na dobu určitou automaticky skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán. Není zapotřebí žádné právní jednání ani ze strany zaměstnance, ani ze strany zaměstnavatele. Neplatí zde žádná omezení, pracovní poměr na dobu určitou tak skončí uplynutím doby i v případech, se kterými jinak zákoník práce spojuje zákaz výpovědi a okamžitého zrušení pracovního poměru (například těhotenství, čerpání mateřské či rodičovské dovolené).

Z toho vyplývá, že ačkoliv je tedy jinak těhotenství spojeno s tzv. ochrannou dobou, ve které je zaměstnavatel omezen při rozvazování pracovního poměru výpovědí nebo okamžitým zrušením, na skončení pracovního poměru na dobu určitou uplynutím sjednané doby nemá těhotenství zaměstnankyně vliv. Zaměstnavatel nemá ani povinnost s těhotnou zaměstnankyní pracovní poměr sjednaný na dobu určitou prodloužit.

V uvedeném případě tedy pracovní poměr skončí návratem původní zaměstnankyně na mateřské dovolené. Těhotenství zastupující zaměstnankyně skončení jejího pracovního poměru sjednaného na dobu určitou neovlivní.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:13

Dovolená ve zkušební době

Naše nová členka ve zkušební době nutně potřebovala z rodinných důvodů dovolenou. Bude mít čerpání dovolené nějaký vliv na zkušební dobu?

Aktuality 16. 5. 2024 / 18:22

Odpočet hodnoty daru od základu daně

Slyšel jsem, že došlo ke změnám v daních. Jsem zvyklý, že každý rok daruji menší peněžní dar...

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:14

Výstupní prohlídka – co to je a kdy se provádí

V praxi jsme se setkali s pojmem výstupní prohlídka. Co to vlastně je a kdy se používá?