Tripartita se věnovala čerpání evropských peněz, dopravě a cestovnímu ruchu

Jednání pléna Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) v pondělí 22. června následovalo po jednání členů celostátní tripartity se zástupci krajských tripartit. Program jednání byl na návrh sociálních partnerů upraven. Z projednání byl vyloučen bod, který se týkal školství, a to z důvodů změny ministra. Problémům tohoto resortu se bude tripartita věnovat na dalším jednání.

V prvním bodě byli přítomní seznámeni se situací v čerpání z evropských strukturálních fondů. Za Ministerstvo pro místní rozvoj bylo sděleno, že předpoklad nedočerpání financí je stále velmi reálný, současné vedení ministerstva se snaží vytvořit podmínky pro čerpání v co největším rozsahu, ale projekty nejsou připravené. Ministryně Karla Šlechtová připomněla, že dnes běží projekty připravované v roce 2012 a státní rozpočet nemá rezervy na další čerpání. Odbory i zaměstnavatelé situaci chápou, je jasné, že za nedočerpání nemůže současná vláda, a je nutné stávající stav akceptovat.

Ve druhém bodě tripartita projednala rozvoj dopravy a dopravní infrastruktury.

Třetí bod jednání byl věnován přípravě novely stavebního zákona a jeho úpravám. Přítomní se shodli na potřebě zákon co nejrychleji upravit a dořešit souvislosti s ochranou životního prostředí a nadměrnými požadavky ekologických aktivistů. Sociální partneři vládě sdělili, že je nutné, aby stát hájil své zájmy a hájil veřejný zájem. Ministryně Šlechtová připomněla, že je nutné komunikovat s veřejností a vysvětlit, o co jde. Česká republika je vázána směrnicemi EU, a pokud je nebudeme aplikovat, tak není šance na čerpání financí na stavby.

Další bod jednání se zabýval cestovním ruchem a jeho dopady na tvorbu hrubého domácího produktu. Vládní strana předpokládá, že se rozvine spolupráce s Čínou a že čínští turisté nahradí například výpadek ruské lázeňské klientely. Cestovní ruch je významnou hospodářskou komoditou a je nutné jeho rozvoj podpořit. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje akční plán na rozvoj cestovního ruchu a je nutné najít finance pro kraje a obce na jeho další rozvoj. Ministerstvo zatím nepodporuje samostatný zákon o cestovním ruchu, ale klade obrovský důraz na spolupráci všech aktérů. Sociální partneři jednoznačně podporují rozvoj cestovního ruchu a jeho finanční podporu.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:15

Ve světle událostí, které se odehrály 15. května na Slovensku, a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice se ČMKOS rozhodla přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024.