Vedení ČMKOS a zástupci OS jednali s grémiem ČSSD

Grémium ČSSD vedené jejím předsedou Bohuslavem Sobotkou se v pátek 10. července sešlo s vedením Českomoravské konfederace odborových svazů a zástupci odborových svazů. Za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se jednání zúčastnila předsedkyně Dagmar Žitníková.

Témat bylo mnoho a předseda ČSSD vyzval odbory ke spolupráci na přípravě vize ČSSD pro Českou republiku.

„Naší prioritou v této vizi by měla být práce a lidi práce tak, jak tomu bylo i v minulosti. Hledáme však i nové náměty a tady by nám mohli pomoci zástupci zaměstnanců, tedy odboráři, které považujeme a budeme považovat za nejbližší partnery. Máme zájem na stálé odezvě. Pokud budete mít připomínky k naši práci, nebo návrhy, obraťte se na nás,“ vyzval přítomné předsedy a předsedkyně odborových svazů Bohuslav Sobotka.

„Viděl jsem už mnoho vizí, minulých i současných. Mezi těmi všemi jsem však postrádal a postrádám vizi pro zaměstnance, pro lidi práce, pro občany Česka. Proto vítám pozvánku ke spolupráci a určitě ji využijeme,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková v diskuzi sdělila, že OS zdravotnictví a sociální péče ČR s ČSSD dlouhodobě spolupracuje na zlepšení kvality pracovních podmínek a zlepšení dostupnosti veřejných služeb a je připraven ve spolupráci pokračovat.

Situace ve zdravotnictví a sociálních službách není dobrá, stále se nepodařilo personálně stabilizovat nemocnice, ze zdravotnictví „utíká“ personál, problém může gradovat.

Odbory v rámci zlepšení pracovních podmínek požadují jako první krok sjednotit systémy odměňování zaměstnanců nemocnic pod platy.

Žitníková připomněla, že mnoho problémů je i v sociálních službách. Objemy financí na dotace pro poskytovatele sociálních služeb jsou nízké, nejsou vyřešené úhrady ze zdravotního pojištění za práci všeobecných sester.

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:55

EPSU podpořila demonstraci, poté apelovala na premiéra Fialu

Výkonný výbor EPSU na svém on-line jednání 16. května projednával kongres EPSU, volby do Evropského parlamentu a také podporu připravované demonstraci v Praze.

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:30

Nohejbal stále žije!

Po jarním váhání a nedostatečném zájmu o turnaj v nohejbale uspořádali pod vedením Honzy Zatloukala 1. června stejný turnaj záchranáři z Olomouce.

Aktuality 14. 6. 2024 / 12:10

ČMKOS vyráží do regionů

Zástupci ČMKOS a odboroví právníci i letos vyrazí do regionů, aby na setkáních s občany informovali o významu odborů a výhodách členství.