Vedení OS jednalo s ministrem Ludvíkem o odměňování a připravované legislativě

V úterý 24. ledna se sešlo vedení Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem a jeho náměstkem Tomem Phillipem. Obsahem jednání bylo odměňování zaměstnanců ve zdravotnictví a připravované legislativní záměry ministerstva.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková seznámila ministra s aktuálními výsledky šetření OS k navýšení platů a mezd. Sdělila, že se opakuje zkušenost z loňského roku, kdy platy se navyšují bezproblémově a mzdy jsou z hlediska naplnění vládních slibů velmi problematické.

Zástupci OS znovu požádali ministra, aby Ministerstvo zdravotnictví podpořilo návrh na sjednocení platů a mezd.

Dalším bodem jednání byly Ministerstvem zdravotnictví avizované změny v nařízení vlády č. 564, kterými by se měly zvýšit příplatky za směnnost. Ministr Ludvík sdělil, že Ministerstvo zdravotnictví v současné chvíli připravuje dotační program, ze kterého by bylo možné financovat zvýšení příplatků v nemocnicích obchodních společnostech. Od návrhu, na který jsou již připravené finance, si ministerstvo slibuje personální stabilizaci zaměstnanců.

Ministr dále sdělil, že příští rok počítá s 10% navýšením tarifů a opatření k navýšení příplatků za směnnost by chtěl realizovat prostřednictvím úhradové vyhlášky.

Odbory i v této souvislosti připomněly, že bez právního předpisu nelze realizaci navýšení garantovat.

V posledním bodě se obě strany zabývaly záměrem ministerstva přijmout do konce volebního období zákon o univerzitních nemocnicích, který má vzniknout přepracováním návrhu zákona o neziskových zdravotnických organizacích.

Předsedkyně Žitníková zdůraznila, že odbory měly s návrhem problém, ale vyčkají, co ministerstvo předloží.

V závěru jednání předsedkyně ministra informovala o nedořešených problémech v Endokrinologickém ústavu a tom, jak probíhá vedení sociálního dialogu v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech.

Foto Lubomír Francl

Aktuality 23. 5. 2024 / 12:24

Předsedkyně Žitníková napsala poslanům kvůli kompetencím hygieniků

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková napsala poslankyním a poslancům kvůli odebrání kompetencí hygienické službě a nepravdivému obsahu dehonestujícíh výroků ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Aktuality 23. 5. 2024 / 10:45

Petici proti propouštění bez udání důvodu jsme předali. DĚKUJEME!

Archy petice proti propouštění bez udání důvodu předali zástupci odborových svazů 22. května Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.