Výkonná rada OS vyzývá premiéra a vládu k urychlené akci na záchranu nemocnic

Výkonná rada Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR vyzývá premiéra Jiřího Rusnoka, ministra zdravotnictví Martina Holcáta a celou vládu k urychlené akci na záchranu nemocnic. Ve svém usnesení přijatém v úterý 10. září zdůrazňuje, že nemocnice musí obdržet finanční pomoc v co nejkratší době, protože bez ní se v některých regionech začnou kvůli nedostatku cash flow nemocnice zavírat.

Do kritické situace se nemocnice dostaly kvůli sníženým příjmům od zdravotních pojišťoven (úhradová vyhláška) a zvýšené DPH a odborový svaz požaduje, aby vláda co nejrychleji rozhodla o odkupu nedobytných pohledávek pojišťoven nebo o přerozdělení zůstatků zdravotních pojišťoven.

Zároveň vládu vyzývá, aby již nyní začala řešit zajištění provozu nemocnic v příštím roce.

Nezbytné je zvýšit úhrady za tzv. státní pojištěnce, a to minimálně o 100 korun měsíčně a v případě zrušení poplatků od 1. ledna 2014 o 150 korun.

Aktuality 23. 5. 2024 / 12:24

Předsedkyně Žitníková napsala poslanům kvůli kompetencím hygieniků

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková napsala poslankyním a poslancům kvůli odebrání kompetencí hygienické službě a nepravdivému obsahu dehonestujícíh výroků ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Aktuality 23. 5. 2024 / 10:45

Petici proti propouštění bez udání důvodu jsme předali. DĚKUJEME!

Archy petice proti propouštění bez udání důvodu předali zástupci odborových svazů 22. května Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.