Žitníková a Břeňková jednaly se zástupci krajů a Marksovou o financování sociálních služeb

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková v úterý 1. července navštívily, stejně jako ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, jednání sociální komise Asociace krajů ČR. Jedním z projednávaných bodů byla novela zákona o sociálních službách a s ní spojený převod financování sociálních služeb od 1. ledna 2015 na kraje.

Předsedkyně Žitníková na jednání zopakovala názor odborů, že je účelné a správné převést financování sociálních služeb na kraje, ale že je také potřeba, aby převod zajistil transparentnost, nediskriminaci a právní jistotu. Odbory požadují, aby se místo Metodiky pro financování vytvořilo nařízení vlády, které zajistí právní stabilitu rozdělování dotací.

Předsedkyně znovu připomněla, že odbory za jeden z nejdůležitějších faktorů považují finanční stabilitu a s ní spojené spravedlivé a slušné ohodnocení zaměstnanců.

Zástupkyně OS požádaly kraje a ministryni o pomoc při zajištění finančních prostředků na zvýšení platů a při přeřazení pracovníků v přímé péči a sociálních pracovníků do platových zdravotnických tabulek.

Zástupci krajů i ministryně Marksová považují požadavek odborů za oprávněný.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.