Žitníková a Středula jednali s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Krčálem

V úterý 3. července se předsedkyně OS Dagmar Žitníková spolu s předsedou ČMKOS Josefem Středulou sešli s novým ministrem práce a sociálních věcí Petrem Krčálem. Předmětem setkání byly informace zástupců odborů ve věci nastavení spolupráce a konkrétní podněty k aktuálním záležitostem.

Předseda ČMKOS Josef Středula ministra práce a sociálních věcí informoval o požadavcích odborů na navýšení platů a o probíhajícím vyjednávání o navýšení platů a platových tarifů pro zaměstnance veřejných služeb.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková upozornila na přípravu státního rozpočtu a již tradičně nedořešené finance ve formě dotací pro poskytovatele sociálních služeb.

Doplnila informaci předsedy ČMKOS a připomněla nízké mzdy zaměstnanců v sociálních službách a v kultuře.

Přednesla také společný požadavek odborů a zaměstnavatelů zrušit nejnižší platovou tabulku. Platy v sociálních službách jsou téměř 5500 Kč pod úrovní průměrné mzdy a pokud by měl platit závazek z programového prohlášení, že se přiblíží k úrovni odměňování zdravotníků, tak je nutné minimálně 10% navýšení jejich tarifů.

Stejně tristní situace je i v odměňování zaměstnanců v kultuře. Návrh, že zaměstnanci obdrží zvláštní příplatek, není koncepční a pokud se mají platy skutečně zvyšovat, tak je nutné zvýšit tarify.

Ministr Petr Krčál je se situací v sociálních službách dobře obeznámen, jako bývalý řídící tripartitního pracovního týmu pro sociální politiku navýšení platů prosazoval a i dnes je zvýšení odměn za práci zaměstnanců jednou z jeho priorit.

Ministr a odboráři se závěrem jednání dohodli, že by jejich jednání měla být pravidelná a zároveň byla přislíbena účast ministra na jednání Rady ČMKOS a výkonné rady odborového svazu.

Foto autorka

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.