Žitníková, Břeňková a další představitelé odborů jednali na MPSV o odměňování

Jednání zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí, předsedů odborových svazů veřejných služeb a veřejné správy a předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly se uskutečnilo v pondělí 7. července. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR na akci zastupovaly předsedkyně Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková.

OS souhlasí s tím, aby se srovnalo odměňování úředníků v souvislosti se služebním zákonem, aby se přiznaly zvýšené platové tarify úředníkům, ale současně požaduje, aby se zvýšily platové tarify zaměstnancům veřejných služeb.

Pro zaměstnance v sociálních službách požaduje OS převedení zaměstnanců poskytujících sociální služby do tzv. zdravotnické tabulky a navýšení tzv. základní tabulky o 5 %.

Žitníková a Břeňková zdůraznily, že jsou nutné propočty, aby všechny platové úpravy byly řádně finančně zajištěné ze státního rozpočtu a dalších veřejných zdrojů.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.