Žitníková se zúčastnila jednání tripartit zemí V4

Ve dnech 15. a 16. února se uskutečnilo na zámku Štiřín historicky první setkání zástupců tripartit všech zemí V4 (Visegrádská skupina – ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko). Oficiální část jednání zahájil premiér ČR Bohuslav Sobotka, který přítomným sdělil: „Jsem rád, že se nám právě ve dnech, kdy si Visegrádská skupina připomíná 25 let od svého založení, podařilo připravit historicky první setkání zástupců tripartit všech zemí V4. Vedení kvalitního sociálního dialogu a diskuse se zástupci odborů a zaměstnavatelů o důležitých vládních rozhodnutích je pro každou zodpovědnou vládu důležité. Budeme rádi, když v této tradici budeme pokračovat každý rok.

Po jeho úvodním slově vedla jednání ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Za českou vládní stranu se jednání dále zúčastnili ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr dopravy Dan Ťok. České zaměstnavatele zastupoval prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Delegaci Českomoravské konfederace odborových svazů vedl její předseda Josef Středula, dále se zúčastnil  předseda OS KOVO Jaroslav Souček a předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Asociaci samostatných odborů zastupoval její předseda Bohumír Dufek.

Účastníci jednali o tzv. balíčku mobility a volném pohybu osob, energetice či výstavbě dopravní infrastruktury.

Josef Středula na jednání sdělil, že představitelé odborů Visegrádské skupiny musí být velmi obezřetní k nápadu EU revidovat směrnici o tzv. vysílání pracovníků. Vyjádřil obavu, že tato revize by naopak mohla znamenat zhoršení pro vzájemné zaměstnávání v rámci EU. Nejdříve vyhodnoťme aplikaci stávající směrnice a pak ji revidujme. Zdůraznil, že podniky zemí evropské patnáctky se, pokud jde o mzdy a kolektivní smlouvy, u nás chovají jako na dobitém území. Rozdíly mezi starými a novými zeměmi EU stagnují.

Předsedkyně Žitníková připomněla, že EU není jen ekonomický projekt, ale má také zabezpečit sociální jistoty obyvatelům Evropy. Je důležité, aby z ekonomických hodnot, jejichž primárním cílem má být především zvyšující se životní úroveň, profitovali všichni, nejen úzká skupina.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:15

Ve světle událostí, které se odehrály 15. května na Slovensku, a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice se ČMKOS rozhodla přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024.