Žitníková žádala poslance sociálního výboru o peníze pro sociální služby

Jednání sociálního výboru, jehož hlavním bodem bylo projednání návrhu státního rozpočtu na rok 2013 – kapitoly MPSV, se uskutečnilo 30. listopadu v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Odbory zajímala především částka na dotace pro poskytovatele sociálních služeb, která je navržená ve zcela nedostatečném objemu, a to ve výši 6,155 mld.

Na jednání výboru vystoupila předsedkyně OS Dagmar Žitníková, která požádala členy výboru, aby se zasadili o zvýšení dotací pro poskytovatele sociálních služeb minimálně na 8 miliard. Částku je podle názorů odborů potřebné navýšit proto, aby nezanikaly sociální služby, a také proto, aby byl konečně naplněn příslib premiéra Petra Nečase a bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka zvýšit platy pro zaměstnance v sociálních službách od 1. 1. 2013.

Jednání se účastnil i předseda sociální komise Asociace krajů ČR Miloslav Čermák a představil zde pozměňovací návrh poslance Josefa Novotného (VV), který navrhuje zvýšit dotace na potřebných 8 miliard.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.