Akční den proti komercializaci, marketizaci a privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky se již druhý rok připojil k odbory organizovanému Evropskému akčnímu dni proti komercializaci, marketizaci a privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb. Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) na 7. dubna, který je Dnem zdraví, připomíná, že odbory usilují o dostupnou zdravotní a sociální péči pro občany a o zachování zdravotnictví jako veřejné služby. Za nepřijatelné proto považují privatizaci zdravotnictví, komercionalizaci zdravotní péče. Zdravotnictví, zdravotní péče  a sociální péče se nesmějí stát bezohledným byznysem!

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR tyto myšlenky prosazuje dlouhodobě, zachování zdravotnictví a sociální péče jako veřejné služby považuje za zcela zásadní pro občany i pro zaměstnance. S tím souvisí tlak odborového svazu na to, aby zaměstnanci, kteří veřejnou službu ve zdravotnictví a v sociálních službách poskytují, byli za svoji nenahraditelnou a psychicky i fyzicky vyčerpávající práci náležitě finančně oceněni a aby mohli pracovat v důstojných podmínkách. To znamená, aby jich byl dostatečný počet, aby měli k dispozici potřebné ochranné pomůcky a vybavení, aby nebyli vystaveni šikaně a diskriminaci. Proto odborový svaz požaduje sjednocení odměňování v lůžkových zdravotnických zařízeních pod systém platů a přeřazení zaměstnanců v sociálních službách do vyšší platové tabulky.

Evropský akční den proti komercializaci, marketizaci a privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb podpořili účastníci všech porad, které se v březnu a v dubnu konaly v jednotlivých krajích.

Aktuality 11. 6. 2024 / 13:46

Odboráři jednali s ministrem Jurečkou o zvýšení platových tarifů

Zástupci odborářů z veřejných služeb a veřejné správy spolu s předsedou a místopředsedou ČMKOS jednali s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou o zvýšení plarových tarifů. Žádost o jednání se zástupci koalice byla opakovaně zaslána premiérovi, ale ten mlčí.

Aktuality 11. 6. 2024 / 12:55

Jak vypadá jednání o sjednocení odměňování ve zdravotnictví?

Projednávání plnění dohody z 8. prosince se zadrhlo na bodě ke sloučení odměňování zdravotníků a další vývoj nastal opět až po tiskové konferenci, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:37

Kontrola BOZP – kategorizace

Milé kolegyně a milí kolegové, hurá do dalšího bodu kontrol na stavem BOZP, a to jsou kategorizace.