ANO dalo příslib, že výpověď bez udání důvodů nepodpoří

Odborové svazy, které vedou kampaň proti výpovědi bez udání důvodů pod názvem MÁTE PADÁKA, oslovily všechny předsedy parlamentních stran. Ve čtvrtek 9. května jednaly s představiteli hnutí ANO Andrejem Babišem, Alenou Schillerovou, Karlem Havlíčkem a Janou Mračkovou Vildumetzovou. Vyslovily obavy, že ODS je připravena do novely zákoníku práce, kterou právě projednávají poslanci, podat pozměňující návrh, který se tohoto diskriminačního vyhazování lidí z práce týká.

Předseda OS dopravy Luboš Pomajbík uvedl, že o tomto vážném záměru informoval ministr financí Zbyněk Stanjura na předsednictvu tripartity s tím, že budou hledat podporu i u poslanců z řad opozice.

Předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková vysvětlila hlavní důvody, proč je pro odbory výpověď bez udání důvodů nepřijatelná a pro zaměstnance nebezpečná a diskriminační. Snadné vyhazování lidí z práce dopadne nejvíce na zaměstnance předdůchodového věku, kteří se stanou nežádoucími, stejně tak lidé nemocní, matky samoživitelky.

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík doplnil, že může sloužit k vyřizování osobních účtů.

Předseda OS KOVO Roman Ďurčo a Luboš Pomajbík na dotaz Andreje Babiše detailně vysvětlovali systém zaručených mezd a proč je důležité jej zachovat pro udržení životní úrovně velké skupiny lidí s nízkými příjmy.

Jednání se dále zúčastnili předseda Vysokoškolského odborového svazu Petr Baierl a předsedkyně OS pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR Jaroslava Nestěrová.

Představitelé ANO ubezpečili odboráře, že návrh výpovědi bez udání důvodů rozhodně nepodpoří a jejich poslanec Martin Kolovratník už s tímto odmítnutím vystoupil v Poslanecké sněmovně.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:15

Ve světle událostí, které se odehrály 15. května na Slovensku, a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice se ČMKOS rozhodla přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024.