Co není vidět aneb Co se díky práci a zásahu odborů nestalo

Práce odborů je nekonečná. Občas si řekneme, že máme vystaráno, a ejhle – to, co nám připadá zřejmé a jasné, se najednou zašmodrchá… A jsme úplně jinde.

Vláda po dlouhodobém a trvalém tlaku odborů slavnostně slíbila, že po hubených letech zvýší platy, napraví pásmové odměňování, postará se, aby zaměstnanci byli správně pracovně zařazení a dostali, co jim patří. Odbory téměř jásaly. Výborná práce, po letech snižování a restrikcí konečně dobrá zpráva. Jenže pak to někteří spočítali a zjistili, že to nebude tak jednoduché. Slíbené 3,5% zvýšení objemu mzdových nákladů by na to nemuselo stačit.

A co teď? Máme informovat vládu? Jednat? Lidé jsou různí, někdo jde cestou složitější, snaží se dohodnout pro jiné kolem sebe maximum, jiný zvolí cestu minimálního odporu. Většina často volí druhou variantu. A tak někdo vymyslel, že nejjednodušší bude, když se o nic nebude žádat a nějak se to udělá. Do novely zákoníku práce se dá ustanovení, které upraví, že když organizace nebude mít na zvýšení tarifů dostatečné finance, tak je možné o stejnou částku snížit zaměstnanci jeho osobní ohodnocení! Jednoduché a geniální. A máme po problému. Zavře se voda a bude hotovo.

To by tu ale nesměl být Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Akce „nula od nuly pojde“ pro něj byla nepřijatelná. Nastalo rychlé kolo jednání.

Premiér a vláda byli o akci informováni a byli velmi udiveni navrhovaným řešením. Závěr? Novelizační bod byl ze zákoníku práce vyškrtnut a našly se i finance na dokrytí pásem tak, aby lidé nebyli poškozováni.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:15

Ve světle událostí, které se odehrály 15. května na Slovensku, a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice se ČMKOS rozhodla přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024.