Dubnová tripartita jednala o sociálních službách, zdravotnictví bylo odloženo

Jednání pléna Rady hospodářské a sociální dohody v úterý 22. dubna navazovalo na jednání tripartitního pracovního týmu pro sociální otázky.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR měl na jednání pléna začleněné dva body, které se týkají jeho členů.

V prvním bodě měla tripartita řešit problémy ve zdravotnictví. Tento bod se bohužel neprojednal, a to z důvodů nepřítomnosti ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (nemoc) a ministra financí Andreje Babiše (dovolená v zahraničí). Přítomní se dohodli, že zdravotnictví bude předmětem jednání pléna v červnu.

Druhý bod – sociální služby se na program dostal. Při jeho projednávání všechny strany, včetně krajů, jejichž zástupci se zúčastnili jako hosté, zopakovaly svá stanoviska. Závěr je, že všichni vyčkají na novelu zákona o sociálních službách a následně se sejdou ke konkrétním připomínkám. K odměňování se tripartita vrátí a jednotlivé strany se k němu vyjádří při projednávání návrhu státního rozpočtu.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.