Happening na Ministerstvu zdravotnictví vyústil v debatu s ministrem Hegerem o dostupnosti péče

Ve středu 25. 4. 2012 se na Ministerstvu zdravotnictví konal happening Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, Národní rady osob se zdravotním postižením a Svazu pacientů ČR. V 15 hodin se v budově ministerstva sešlo okolo 50 zástupců výše zmíněných institucí, kteří vyžadovali setkání s ministrem Leošem Hegerem kvůli připravovanému nařízení vlády o časové a místní dostupnosti zdravotní péče.

Všichni účastníci se usadili ve vestibulu ministerstva a čas čekání na ministra si krátili zpěvem, popíjením kávy a degustací vlastnoručně vyrobených domácích produktů (bábovka, závin, koláčky). Nálada čekajících byla výborná a nakonec se dočkali. V 18, 30 se dostavil ministr zdravotnictví Leoš Heger a snažil se přítomným vysvětlit, jak to myslí se svými reformami.

Podrobný popis akce najdete v článku jedné z čekatelek – členky výkonné rady odborového svazu Ivy Řezníčkové. A výsledek? Na následujícím jednání, jehož se zúčastnili zástupci institucí, které happening pořádaly, ministr slíbil nařízení vlády upravit. Kvůli nové variantě nařízení vlády o časové a místní dostupnosti zdravotní péče se ministr s odbory sejde 31. května.

Na celé akci je velmi smutné, že se nedá s ministrem standardně komunikovat. Kvůli úpravám nařízení vlády zmíněné instituce pořádaly několik akcí a opakovaně se jich spolu s odboráři účastnili také pacienti a lidé se zdravotním postižením, tedy ti nejbezmocnější.

Výsledek se ovšem dostavil!

Po první demonstraci se nejdelší doba dostupnosti zdravotní péče zkrátila o 60 minut a změnila se doba čekání pacientů na onkologickou péči!

Po dalším protestu, který se konal 27. 3. 2012, se změnila časová dostupnost pro dětská oddělení ze 75 na 40 minut.

Po třetím veřejném protestu ministerstvo zvažuje úpravu časové dostupnosti základních oborů na 30 minut.

Vedení Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR děkuje všem svým členům, kteří happening, akci za záchranu dostupnosti zdravotní péče a proti rušení nemocnic, podpořili.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.