Proč zrovna počátek konce? Odpověď je jednoduchá… Současná situace v sociálních službách je počátkem konce! Koncem sociálních službách, jak je známe!

Tato situace panuje již delší dobu a myslím si, že si mohu dovolit říct, že sociální služby jsou již na pokraji kolapsu.

Jednou z hlavních příčin tohoto kolapsu je neakceptovatelné finanční ohodnocení jak pracovníků v přímé péči, tak i ostatních profesí působících v sociálních službách.

Současná průměrná hrubá měsíční mzda je 29 320 Kč. O takovéto částce na výplatních páskách si zaměstnanci sociálních služeb mohou nechat jen zdát. V současné době, kdy zažíváme ekonomický růst, bychom se k částce průměrné mzdy měli přibližovat, ale bohužel opak je pravdou. Místo toho abychom doháněli průměrnou mzdu, dohání nás mzda minimální.

Neříkám, že se situací v sociálních službách nikdo nezabývá, ale bohužel ne dostatečně. Bylo nám již několikrát přidáno od roku 2013, ale naše peněženky to moc nepocítily.

Připadá mi, že většina politického zastoupení sociální služby podceňuje a neuvědomuje si jejich význam.

Žiji v Ústeckém kraji, a proto mi dovolte uvést pár čísel o Ústeckém kraji. Podle projekce obyvatelstva do roku 2050 se očekává snižování počtu obyvatelstva. V Ústeckém kraji by tento pokles měl představovat 103 tisíc obyvatel (12 %). zatímco u dětí do 15 let i u obyvatel v produktivním věku se počet obyvatel sníží zhruba o 30 %, u obyvatel ve věku 65+ by mělo dojít k nárůstu o více než o dvě třetiny.

Co to pro nás znamená? Znamená to, že lidí, kteří budou moci pracovat, bude méně, ale zato lidí, kteří budou potřebovat naši pomoc, více. Nechci ani domýšlet, jak bude vypadat situace v roce 2050, když už teď v roce 2017 čelíme personálním potížím.

Za těchto podmínek pracovat nechceme, a proto Místní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Městská správa sociálních služeb v Mostě ve spolupráci s Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR a za podpory Českomoravské konfederace odborových svazů zahájila kampaň Konec levné práce v sociálních službách.

Cílem kampaně je zahájení diskuze s politickou reprezentací na městské, krajské i celostátní úrovni.

Doufejme, že naši zástupci politických stran se k tomuto závažnému problému postaví čelem a začnou jednat!

Aktuality 13. 6. 2024 / 12:43

V záludném návrhu vidím pokus o likvidaci odborů

Události posledních měsíců mě nutí hodně přemýšlet. Dá se věřit politikům? Předvolební sliby nic neznamenají? Podepsané dohody nic neznamenají?

Aktuality 19. 5. 2024 / 20:51

Změny ve zdravotnictví opět k horšímu – publikovali jsme

Poslední návrhy Ministerstva zdravotnictví jsou ve svém celku nepřijatelné a směřují k další komercializaci českého zdravotnictví.

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.