Krizový štáb kvůli situaci ve zdravotnictví napsal hejtmanům a jednal s poslanci

Krizový štáb 9 proti kolapsu zdravotnictví se obrátil na poslance a hejtmany s informacemi o situaci ve zdravotnictví a se žádostí o pomoc. Poslancům i hejtmanům jsme zaslali dopisy. Následně jsme se sešli se zástupci ČSSD, opakovaně jsme jednali s předsedou Janem Hamáčkem. Členové Krizového štábu jednali také se zástupci KDU-ČSL, Pirátů a KSČM.

ČSSD vyvolala v záležitosti zdravotnictví koaliční jednání a stejně jako Krizový štáb nepovažuje úhradovou vyhlášku na rok 2020 za uzavřenou. Vicepremiér Jan Hamáček čeká na návrat premiéra Andreje Babiše ze zahraniční cesty a jednání budou pokračovat.

Za KDU-ČSL jednali členové Krizového štábu s předsedou Markem Výborným a poslancem Vítem Kaňkovským. Oběma nebylo třeba situaci nijak zvláště přibližovat. MUDr. Kaňkovský realitu českého zdravotnictví jako lékař zažívá skoro denně. KDU-ČSL přislíbila, že i když funguje jako opoziční strana, tak navrhne znovu projednání zdravotnictví v Poslanecké sněmovně a poslanec Vít Kaňkovsky téma znovu otevře na jednání zdravotního výboru.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová a její kolegové si s velkým zájmem vyslechli všechny informace, které jim Krizový štáb sdělil. Velkým překvapením bylo, že Olga Richterová byla seznámena s ekonomickými souvislostmi, které měla nastudované z dopisu krizového štábu poslancům. Piráti vnímají jako velmi důležité poskytování domácí péče. Paní poslankyně ihned následující den položila interpelaci na ministra zdravotnictví pod názvem „Domácí zdravotní péče je zásadně ohrožena“. Znění interpelace je na http://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot/034schuz/s034265.htm#r12

Jednání členů Krizového štábu s KSČM se zúčastnili předseda Vojtěch Filip, stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková a místopředseda Poslanecké sněmovny Pavel Kovačik. Také KSČM byla o situaci ve zdravotnictví velmi dobře informována a považuje ji za kritickou. Představitelé KSČM Krizovému štábu sdělili, že dostupné zdravotnictví je pro stranu jednou ze zásadních priorit, a proto podniknou všechny možné kroky k jeho stabilizaci.

Krizový štáb 9 proti kolapsu zdravotnictví má od KSČM jednoznačnou podporu všech požadavků.

V úplném závěru jednání předseda Vojtěch Filip sdělil, že za stranu budou požadovat přepracování úhradové vyhlášky podle návrhů Krizového štábu a kvůli zdravotnictví se sejdou s premiérem Andrejem Babišem.

Po jednání následovala tisková konference, její záznam lze shlédnout na: https://www.kscm.cz/cs/aktualne/aktuality/tiskova-konference-kscm-po-jednani-krizoveho-stabu-proti-kolapsu-zdravotnictvi

Aktuality 29. 5. 2023 / 8:11

PŘIDEJ SE K NÁM!

Každý někam patří. Patřit mezi odboráře je chytré, výhodné a fajn. Přidej se k nám i ty!

Aktuality 25. 5. 2023 / 7:59

OS veřejných služeb a správy nesouhlasí s omezením FKSP a chtějí jednat o platech

Hodnocením aktuální platové situace a návrhů vlády, jejichž prostřednictvím chce konsolidovat veřejné finance, se 24. května zabývali předsedové odborových svazů zastupujích zaměstnance ve veřejných službách a správě.

Aktuality 24. 5. 2023 / 13:15

OS a zaměstnavatelé společně proti zdanění benefitů a omezení FKSP

Unie zaměstnavatelských svazů ČR a Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR zásadně nesouhlasí se záměrem vlády zrušit daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů a snížit příspěvek do FKSP.