Krizový štáb upozorňuje: krize v nemocniční péči pokračuje i v roce 2014

Krizový štáb sdružující zástupce organizací nemocnic, odborů a pacientů upozorňuje, že kritická situace v nemocniční péči pokračuje i v roce 2014. Zdůrazňuje, že trvají finanční problémy způsobené úhradovou vyhláškou a kritizuje i novou úhradovou vyhlášku. Za nejvážnější problém označuje personální zabezpečení nemocniční péče. Počty lékařů a sester byly pro nedostatek prostředků na platy sníženy na minimum stanovené personální vyhláškou a přestavují již vážné bezpečnostní riziko v případech souběhu většího počtu akutních případů. Naplnit evropskou směrnici požadující od 1. ledna 2014 snížit přesčasy na polovinu by za této situace znamenalo již přímo ohrozit životy pacientů.

Celé prohlášení krizového štábu ze středy 8. ledna 2014 viz níže jako soubor je stažení.

Aktuality 15. 7. 2024 / 19:23

Tzv. dobrovolné kompetence zdravotnických záchranářů v ČR

Časy se mění a roste poptávka po vyšších kompetencích zdravotnických záchranářů. Ovšem změny musí nejprve nastat v legislativě a teprve potom se mohou zavádět v praxi a ne opačně.

Aktuality 14. 7. 2024 / 21:04

iWorCon pro zlepšení podmínek zaměstnanců v sociálních službách

EPSU, výbor sektorového sociálního dialogu pro sociální služby (EPSU HSS) a Federace evropských sociálních partnerů (FESE) se zasadily o projekt pro zaměstnance v sociálních službách pod názvem iWorCon.

Aktuality 12. 7. 2024 / 14:43

Změny u DPP a DPČ od 1. 7. 2024

Oblast dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, tj. dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ), zasáhla od konce roku 2023 řada zásadních změn.