Malý příběh nejen o medvídkovi

Milé kolegyně, milí kolegové, dovolím si v tento koncem roku trochu vzpomínkový hodnotící čas sdělit malý příběh…

Jako malá holka jsem měla oblíbeného medvídka, dostala jsem jej od dědečka, který byl delší dobu v plicním sanatoriu. Dovezl mi ho, abych si lépe na dědu zvykla. Medvěd měl jméno Michálek a byl moje nejmilejší hračka, takřka „člen rodiny“.

Víra k Bohu v naší rodině byla od raného dětství silným hnacím motorem. Vzpomínám si, že jsem si jednou klekla k oltáři v hlavním kostele, úpěnlivě se modlila, aby Michálek promluvil a reagoval na moje hovory.

Bylo to období předvánoční, jiné přání jsem pod stromeček neměla. Moje zklamání, když o Štědrém dni nepromluvil, bylo velké. Maminka mi vysvětlila, že moje přání nebylo reálné.

Dnes mi někdy připadá, že se mnozí z nás chováme jak ten medvěd. Někdo k nám úpěnlivě volá a prosí a my jej neslyšíme, ignorujeme nebo si vymyslíme, proč jej nemůžeme vyslechnout nebo mu pomoci. Není to paušální a naštěstí mám kolem sebe lidi, kteří nejsou hluší ani slepí.

Možná by v nás mohla alespoň v tuto dobu vyrůst víra v dobro a zapojení se do procesu za dobrou věc. Naše dětská víra s pomocí Boží i našich blízkých přerůstá ve víru mladých, posléze dospělých, zralých lidí. Možná nám někdy chybí ta dětská bezmezná důvěra v Boží pomoc. Ať tedy vnímáme Boží přítomnost, kéž máme blízko sebe „své maminky“ – lidi, kteří nás ve víře i v našem životě podrží. V dnešní uspěchané a ekonomicky vybičované době je tato duchovní i fyzická pomoc potřeba tím víc.

Vše nejlepší a hodně Boží milosti v roce 2014 přeje MVDr. Zuzana Bartošová, předsedkyně MO OSZSP ČR KHS Olomouc

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.

Aktuality 17. 4. 2024 / 18:14

Někteří kolegové bohužel vidí jen zájezdy a podobné akce

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech je druhé největší psychiatrické zařízení v naší republice. Její historie sahá až do roku 1880. Naše odborová organizace byla založena o padesát let později.

Aktuality 15. 3. 2024 / 12:47

Jako odboráři jsme spojili síly a vycházíme si vstříc

Společnost Krajská zdravotní, a. s., vznikla 1. září 2007 transformací pěti nemocnic do jednoho celku.