Nedostatek nezdravotníků v Pelhřimově zachraňují důchodci

Po Orlové a Ústí nad Orlicí byl ve čtvrtek 12. září třetí zastávkou Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví Pelhřimov. U petičního stanu na Masarykově náměstí se nejen podepisovala petice, ale také se zde hodně mluvilo o poměrech ve zdravotnictví.

Mnozí z příchozích totiž měli nějakého zaměstnance zdravotnictví přímo v rodině, tak mohli podrobně vyprávět o tom, jak ho skoro nevidí, jak se zdravotní sestřičky vracejí domů z práce urvané a ještě k tomu stresované tím, co všechno nestihly tak, jak by měly a chtěly. A někteří přiznali, že už dlouho na ně naléhají, aby změnily místo a našly si něco klidnějšího, než se ten strašný stres podepíše na jejich zdraví.

Následující debaty se v pelhřimovské nemocnici zúčastnilo více než 60 zaměstnanců, včetně jejího ředitele Jana Mlčáka a ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva, který je zároveň místopředsedou Asociace českých a moravských nemocnic. Oba se shodli na tom, že pro bezproblémové fungování regionálních nemocnic je zásadní, aby se výdaje do zdravotnictví urychleně vyrovnaly alespoň průměru zemí OECD, tedy 9 % HDP.

Jako zodpovědní ředitelé nemocnic jsme nemohli souhlasit s úhradovou vyhláškou, kterou navrhuje ministr zdravotnictví, jelikož nepokrývá ani povinné výdaje na zvýšení mezd zdravotníků. Chce-li vláda udržet současnou úroveň zdravotní péče pro své občany, musíme ve velmi krátké době dávat do zdravotnictví stejný objem prostředků jako vyspělé země Evropy, tedy na úrovni 9 % HDP“, říká Lukáš Velev.

Navýšení výdajů do zdravotnictví je v současné době stejně nezbytné jako dodání krve krvácejícímu,“ popisuje současný stav zdravotnictví Josef Suk z ARO oddělení nemocnice v Pelhřimově.

Naše nemocnice se v současné době nejvíce potýká s nedostatkem nezdravotnického personálu, jako jsou kuchaři, údržbáři, personál v prádelně atd. Nemocnice funguje jako živý organismus a nezdravotnický personál je pro její fungování stejně důležitou složkou jako zdravotníci. Nemocnice ale při současných nízkých tabulkových mzdách není schopná je udržet. Odcházejí tak za lepšími nabídkami. Nad vodou drží tyto provozy důchodci a zaměstnanci blížící se důchodovému věku,“ uvádí Jitka Červená, předsedkyně základní organizace odborového svazu v pelhřimovské nemocnici.

Diskutovalo se také o přesčasech porušujících zákoník práce a o přetíženosti personálu.

Foto Lubomír Francl a Ewing PR

Aktuality 11. 6. 2024 / 13:46

Odboráři jednali s ministrem Jurečkou o zvýšení platových tarifů

Zástupci odborářů z veřejných služeb a veřejné správy spolu s předsedou a místopředsedou ČMKOS jednali s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou o zvýšení plarových tarifů. Žádost o jednání se zástupci koalice byla opakovaně zaslána premiérovi, ale ten mlčí.

Aktuality 11. 6. 2024 / 12:55

Jak vypadá jednání o sjednocení odměňování ve zdravotnictví?

Projednávání plnění dohody z 8. prosince se zadrhlo na bodě ke sloučení odměňování zdravotníků a další vývoj nastal opět až po tiskové konferenci, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:37

Kontrola BOZP – kategorizace

Milé kolegyně a milí kolegové, hurá do dalšího bodu kontrol na stavem BOZP, a to jsou kategorizace.