NRZP podala trestní oznámení na ministra Hegera

Trestní oznámení na ministra zdravotnictví Leoše Hegera podala 21. června 2012 Národní rada osob se zdravotním postižením (oznámení viz níže jako soubor ke stažení). Hlavními důvody je podle ní nedodržování nároků zakotvených v Listině základních práv a svobod. Konkrétně jde například o zvýšení regulačních poplatků za pobyt v nemocnici, zavedení placeného tzv. nadstandardu a připlácení za volbu lékaře.

Jak se v trestním oznámení uvádí, stanovením přímých plateb ministr jasně vytváří nerovné podmínky přístupu ke zdravotní péči pro několik velkých skupin občanů. Znemožňuje z ekonomických důvodů léčbu osobám se zdravotním postižením, seniorům, mladým rodinám s dětmi a dalším. Vytváří tak z některých obyvatel ČR v přístupu ke zdravotní péči občany druhé kategorie.

Tyto obavy plně sdílí také Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a ve snaze upozornit veřejnost závažnost změn, které se dějí ve zdravotnictví, proto uspořádal nebo spolupořádal několik protestních akcí.

Jedním z hlavních témat těchto protestů bylo snížení dostupnosti péče kvůli dlouhým dojezdovým dobám pacientů k lékařům, snižování počtu oddělení i celých nemocnic a snižování počtu personálu v nemocnicích. Také tyto body jsou obsaženy v podaném trestním oznámení.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.