O úhradové vyhlášce a zvýšení platů a mezd s krizovým štábem, Němečkem i pojišťovnami

Krizový štáb odborů, zaměstnavatelů a pacientů se 2. prosince sešel, aby projednal návrh úhradové vyhlášky na rok 2015. Členové krizového štábu shodně konstatovali, že je nutné, aby úhradová vyhláška garantovala všem nemocnicím úhrady zvýšené minimálně o 3 %. Pro následnou péči je potřeba zvlášť koncipovat úhradu poplatků a úhrady zvýšit o 5 %. Jen takto koncipovaná vyhláška umožní naplnění vládního slibu zvýšit tarifní platy/mzdy zaměstnancům nemocnic a udržet kvalitu a rozsah poskytované zdravotní péče.

Jednání krizového štábu se zúčastnil náměstek ministra Tom Philipp a následně se účastníci přesunuli na Ministerstvo zdravotnictví, aby jednali o podobě úhradové vyhlášky s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem.

Další kolo jednání za účasti ministra bylo vstřícné, ministr potvrdil, že jeho zájmem a zájem resortu je personální a ekonomická stabilizace zdravotnictví, zvláště nemocnic. Ministerstvo si převzalo návrh Asociace českých a moravských nemocnic k úhradové vyhlášce. Ministr potvrdil, že formulace AČMN k akutní péči bude ve vyhlášce zakotvena. Rozpor zůstal u následné péče. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že zvýšení úhrad o 9 % pokryje jak výpadek poplatků, tak zvýšení platů a mezd. AČMN tvrdí, že nikoliv.

V odpoledních hodinách se účastníci jednání sešli znovu, a to se zástupci zdravotních pojišťoven. Jednání bylo zejména k následné péči a jejím úhradám. Jednání skončilo nedohodou, kdy zdravotní pojišťovny a Ministerstvo zdravotnictví potvrdily, že zůstávají u návrhu zvýšení úhrad v dlouhodobé péči o 9 %. AČMN a odbory požadují zvýšení.

Všech jednání se zúčastnily předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a místopředsedkyně OS Ivana Břeňková. Předsedkyně Žitníková navrhla, ať zdravotní pojišťovny předloží propočty.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.