Odboráři jednali s premiérem o zvýšení platů ve veřejných službách a správě

Ve středu 26. dubna jednali zástupci odborových svazů veřejných služeb a veřejné správy a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou o záměru odborů zvýšit platy od 1. 1. 2018. Za OS zdravotnictví a sociální péče ČR se jednání zúčastnila předsedkyně Dagmar Žitníková.

Odborové svazy veřejných služeb k jednání vydaly společné tiskové prohlášení – viz níže jako soubor ke stažení.

Předsedkyně Žitníková za OS opět uplatnila připomínku k připravované novele nařízení vlády č. 564/2006 Sb.: OS kromě zrušení prvních dvou tabulek požaduje, aby vláda od 1. 7. 2017 zařadila pracovníky v přímé péči a sociální pracovníky do tabulky, kde jsou zařazeni zdravotničtí pracovníci.

Premiér Sobotka a ministryně Marksová sdělili, že požadavek odborů do vlády předloží, ale že MPSV nemá finance na realizaci přeřazení. Odboráře vyzvali, aby oslovili vicepremiéra Andreje Babiše, aby potřebné finance našel ve státním rozpočtu.

Předsedkyně Žitníková telefonicky vicepremiéra oslovila a termín jednání byl dohodnut na 16,15 hodin téhož dne.

Foto Úřad vlády

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.