Odboráři z ostravského Čtyřlístku navštívili adventní Vídeň

Dne 15. prosince uspořádala základní odborová organizace ostravského Čtyřlístku – centra pro osoby se zdravotním postižením pro své členy adventní zájezd do Vídně. Protože byla jeho cena díky příspěvku z fondu kulturních a sociálních potřeb velmi příznivá, byl zájezd velmi brzy obsazen.

Protože jsme po Vídni nechtěli cestovat městskou hromadnou dopravou, zakoupili jsme ve spolupráci s dopravcem kartu, která nás opravňovala k vjezdu do centra města, což je běžně v době adventu zakázáno kvůli velkému množství turistů a s tím spojeným problémům s dopravou v tomto období. Do Vídně jsme přijeli kolem deváté hodiny ranní a velkým překvapením pro nás bylo to, že ačkoliv se u nás v Ostravě v tento den pohybovaly teploty nad bodem mrazu, Vídeň byla pokryta sněhem. Ten nás pak provázel po celý den a umocňoval poetiku adventních dnů a blížících se Vánoc.

Naše první kroky vedly do areálu krásného zámku Schönbrunn, jehož historii i současnost nám představila naše paní průvodkyně. Když jsme se nabažili krásných pohledů a pořídili pár fotek na památku, otevřely se před zámkem jedny z nejmalebnějších vánočních trhů s neopakovatelnou atmosférou starých časů. Prodejci tady nabízeli vánoční ozdoby vyrobené z různých materiálů a tvarů, ale i pravý vánoční svařák či punč nebo opékané brambory na několik způsobů.

Kolem poledne jsme nastoupili do autobusu a odjeli do centra Vídně. Kdo měl zájem, mohl absolvovat komentovanou prohlídku po nejvýznamnějších pamětihodnostech města s návštěvou zdejších menších adventních trhů anebo se mohl pustit sám na největší adventní trhy před městskou radnicí, kde nechybělo ani kluziště, dětské dílničky a další atrakce a hlavně neopakovatelná světelná výzdoba. Přestože po celý den vládlo zimní počasí, zahřáli jsme se voňavým punčem a ochutnali některé z rakouských adventních specialit. Na památku si někteří z nás odvezli z Vídně tradiční a originální hrníček, aby nám ještě dlouhou dobu připomínal krásně prožitý předvánoční den.

Foto autorka

Aktuality 17. 4. 2024 / 20:37

Plzeňští odboráři vyrazili na výlet do Prahy i do Tróje

Na neděli 25. února naplánovala odborová organizace FN Plzeň pro své členy a jejich rodinné příslušníky výlet do Prahy, jehož součástí byla také návštěva divadelního představení.

Aktuality 15. 3. 2024 / 13:01

Jako odboráři jsme spojili síly a vycházíme si vstříc

Společnost Krajská zdravotní, a. s., vznikla 1. září 2007 transformací pěti nemocnic do jednoho celku.

Aktuality 15. 3. 2024 / 11:59

Krajská zdravotní komunikuje se zaměstnanci i v době krize

Koncem února všechny zaměstnance Krajské zdravotní, a. s., zaskočila informace o zásahu policie. Policie šetří kauzu údajné manipulace s veřejnými zakázkami.