Odboráři z veřejných služeb a veřejné správy hodnotili platová vyjednávání s vládou

Ve středu 30. srpna se v Praze v Domě odborových svazů uskutečnilo jednání zástupců odborových organizací z veřejných služeb a veřejné správy. V sále Přítomnost se sešlo přes dvě stě odborářů, aby vyhodnotili průběh jednání s vládou o nárůstu platů v příštím roce.

Jednání řídil mluvčí odborových svazů veřejných služeb Pavel Bednář. S příspěvky postupně vystoupili předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, předseda Českomoravského OS pracovníků školství František Dobšík, prezident OS orchestrálních hudebníků Jiří Dokoupil, předsedkyně OS pracovníků kultury a ochrany přírody Anna Machová, předsedkyně OS civilních zaměstnanců armády Renata Kořínková, předseda Nezávislého OS Policie ČR Milan Štěpánek a předseda OS hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter.

Přítomní účastníci byli seznámeni s průběhem jednání, které odbory zahájily už v dubnu a které není ukončeno. Odbory pro zaměstnance, kteří poskytují veřejné služby (zaměstnanci ve zdravotnictví, sociálních službách, kultuře, u policie, u hasičů, ve státní správě), požadovaly navýšení tarifů o 10 %. Pro pedagogy byla shoda na nárůstu platů o 15 %. Zvýšení mělo být realizováno od 1. 9. 2017.

Vládní představitelé tehdy sdělili, že termín od 1. 9. 2017 není reálný, a proto byl navržen termín 1. 11. 2017. Na posledním jednání (21. srpna) odboráři dostali informace, že v návrhu státního rozpočtu je na platy na rok 2018 alokována částka 12 mld. Za tuto částku je možné zvýšit platy o 4 %. Současně bylo na jednání se zástupci vlády sděleno, že vyjma pedagogů chtějí platy navýšit všem stejně. Na dotaz předsedkyně Žitníkové, zda bude dodržen vládní slib, že se všem zaměstnancům ve zdravotnictví zvýší platové tarify od 1. ledna o 10 %, nebylo odpovězeno.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zaslalo odborům návrh na zvýšení tarifů ve třech variantách, kde v první variantě je zvýšení platů o 4 %, ve druhé variantě o 7 % a ve třetí variantě o 10 %. Pedagogům návrh zvyšuje o 13 % nebo 15 %.

Na sdělená fakta reagovali účastníci jednání shodou, aby se, v případě pokud nebude se zástupci vlády dohoda na navýšení  tarifů, uspořádala protestní akce před Úřadem vlády nebo Ministerstvem financí.

Po ukončení diskuze bylo přijato usnesení – viz níže jako soubor ke stažení.

Záznam z tiskové konference po jednání můžete shlédnout na odkazu:

Vedení OS děkuje přítomným zástupcům ZO za účast a všem ostatním za podporu.

Foto Ivana Břeňková a Dagmar Žitníková

Aktuality 11. 6. 2024 / 13:46

Odboráři jednali s ministrem Jurečkou o zvýšení platových tarifů

Zástupci odborářů z veřejných služeb a veřejné správy spolu s předsedou a místopředsedou ČMKOS jednali 4. června s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou o zvýšení plarových tarifů. Žádost o jednání se zástupci koalice byla opakovaně zaslána premiérovi, ale ten mlčí.

Aktuality 11. 6. 2024 / 12:55

Jak vypadá jednání o sjednocení odměňování ve zdravotnictví?

Projednávání plnění dohody z 8. prosince se zadrhlo na bodě ke sloučení odměňování zdravotníků a další vývoj nastal opět až po tiskové konferenci, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:37

Kontrola BOZP – kategorizace

Milé kolegyně a milí kolegové, hurá do dalšího bodu kontrol na stavem BOZP, a to jsou kategorizace.