Odbory chystají blokády „oblíbených“ ministerstev

Do konce června se žádný velký celostátní stávkový protest neuskuteční. Rozhodl o tom v úterý 22. května 2012 Sněm Českomoravské konfederace odborových svazů. Odbory očekávají, jak 4. června dopadne jednání předsednictva tripartity, zda premiér Petr Nečas a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek přistoupí na odklad důchodové reformy, nebo zda ji budou chtít za každou cenu spustit. Zároveň se odbory soustředí na přípravu státního rozpočtu pro rok 2013, protože se obávají, že v něm může dojít k dalším drastickým škrtům. Svůj nesouhlas s asociálními reformami budou odbory dál dávat najevo nejrůznějšími formami protestů a doufají, že veřejnost význam těchto protestů pochopí a podpoří je. Zároveň budou odbory dál pokračovat v analyzování vládních kroků a jejich dopadů na občany.

V květnu a červnu se ovšem uskuteční blokády pěti „nejoblíbenějších“ ministerstev.

První se bude konat v úterý 29. května před Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a před Ministerstvem kultury. Od 8 do 16 hodin se zde uskuteční happening, pořádaný členy odborových svazů sdružujících umělce nejrůznějších profesí a zaměstnance kultury a ochrany přírody. Spolu s Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství se akce zúčastní také iniciativa Za svobodné vysoké školy.

Termín blokády Ministerstva zdravotnictví je předběžně stanoven na úterý 4. června.

Den blokády Ministerstva práce a sociálních věcí se ještě upřesňuje – hlavními organizátory akce budou Odborový svaz státních orgánů a organizací a Národní rada osob se zdravotním postižením.

K blokádě Ministerstva financí by mělo dojít ve čtvrtek 7. června.

V příštím týdnu by měla ČMKOS zformulovat, co odbory chtějí prosadit, má to být něco podobného, jako když politické strany formulují svůj volební program, aniž by se ovšem odbory chtěly stát politickou stranou.

Více než stotisícovou demonstraci, která se uskutečnila 21. dubna v Praze na Václavském náměstí, považují odbory za doklad toho, že spolupráce s občanskými iniciativami se osvědčila jako dobrá a prospěšná.

Českomoravská konfederace odborových svazů ještě jednou děkuje všem účastníkům dubnové demonstrace.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.