Odbory jednaly s předsedy stran vládní koalice o platech na rok 2017

V pondělí 2. května 2016 jednali zástupci odborových svazů s předsedy stran vládní koalice Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) o odměňování ve veřejném sektoru v roce 2017. V delegaci odborů vedlené předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou, byli předseda OS státních orgánů a organizací Pavel Bednář, předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, předseda ČMOS pracovníků školství František Dobšík, předsedkyně OS pracovníků kultury a ochrany přírody Anna Machová a místopředseda OS hasičů Jiří Jílek.

Předseda Středula přednesl za odbory požadavek na navýšení objemu prostředků na platy v celém veřejném sektoru o 10 % a na zrušení tabulky č. 1 nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Premiér Sobotka zdůraznil, že ve vládní koalici se o zvýšení platů ve veřejném sektoru diskutuje, ale vláda zatím nemá jednotné stanovisko. Jako předseda ČSSD mimo jiné konstatoval, že ČR má nyní nejnižší nezaměstnanost v EU a že veřejný sektor není konkurenceschopný (hrozí odliv zaměstnanců do soukromého sektoru). Představil návrh ČSSD: růst tarifních platů od 1. 1. 2017 ve zdravotnictví a ve školství o 10 % a u ostatních zaměstnanců veřejného sektoru o 5 %.

Předseda Bělobrádek souhlasil, že růst platů má svoji logiku, a poukázal na problémy ve zdravotnictví a školství. Rozumí požadavkům zástupců zaměstnanců na zvýšení platů ve veřejném sektoru a sdílí názor předsedy ČSSD, je však třeba nastavit varianty parametrů tohoto navýšení a ty pak zodpovědně posoudit.

Předseda Babiš se věnoval zdravotnictví, kde je však podle něho zapotřebí řešit jeho efektivitu. Připomněl plánovaný deficit státního rozpočtu a potřebu státu investovat. Navrhuje zvýšení platů ve zdravotnictví o 10 %, učitelům o 5 % a ostatním zaměstnancům veřejného sektoru o 3 %.

Zástupci odborů požádali o samostatné jednání k odměňování státních zaměstnanců dle zákona o státní službě, poukázali na problémy v odměňování ve zdravotnictví a sociálních službách, ve školství a v kultuře. Připomněli, že bezpečnostní sbory měly v roce 2015 nejmenší nárůst platů v celém veřejném sektoru. Požadovali, aby vedle tabulky č. 1 nařízení vlády byly zrušeny také tabulky č. 2 a 3. Navrhli, aby zvýšení objemu prostředků na platy bylo rozloženo v čase, tedy aby první zvýšení bylo realizováno s účinností již od 1. září 2016, a to např. o 6 %. Zdůraznili, že je velmi důležité, jaké bude navýšení platů v rozpočtové sféře, protože se to vždy odrazí na vyjednávání o zvyšování mezd v podnikatelském sektoru.

Předsedkyně Žitníková znovu připomněla požadavek odborového svazu sjednotit odměňování zaměstnanců lůžkových zdravotnických zařízení pod systém platů a nízké finanční ohodnocení zaměstanců v sociálních službách.

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.