Odbory odmítají návrh zákona o univerzitních nemocnicích schválený 8. března vládou. Předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula odmítnutí tohoto zákona jako celku zdůraznili a podrobně zdůvodnili již 20. února na jednání pléna tripartity.

Návrh není v souladu s Programovým prohlášením vlády, byl vypracován a předložen v rozporu s legislativními pravidly vlády, bez věcného záměru a bez RIA. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o předlohu zákona způsobilou zásadním způsobem ovlivnit podobu českého zdravotnictví, je takový způsob přípravy a projednání zákona zcela nepřijatelný. Vláda podle odborů neměla rozhodnout o tak důležité právní normě bez relevantních znalostí všech souvislostí.

K zákonu není zpracována RIA, takže lze jen odhadovat, že se plánuje do jednotlivých nemocnic vložit majetek řádově v hodnotě okolo 60 mld. Kč. V posledním návrhu byla vyňata povinnost státu ručit za závazky univerzitních nemocnic. Předsedkyně Žitníková se již na tripartitě řečnicky zeptala, zda má vůbec někdo představu, jaké závazky dnes mají stávající fakultní nemocnice, v jaké jsou finanční kondici, zda někdo zná finanční zdraví Nemocnice sv. Anny, Nemocnice na Bulovce a Thomayerovy nemocnice.

Ministr Ludvík odpověděl, že zákon není o hospodaření univerzitních nemocnic, ale o jejich chodu.

Podle odborů však nelze tyto dvě záležitosti oddělit.

Předsedkyně Žitníková zdůrazňuje, že mimo politických proklamací nikdy nikde nezaznělo, co je špatně na stávající právní formě. Obsah důvodové zprávy k zákonu v mnoha věcech připomíná předlohu bývalých pravicových vlád a rozdíl je jen v právní formě.

Pokud se podle odborů má seriózně jednat o novém zákoně a zlepšení fungování fakultních nemocnic, nelze než vrátit se na začátek. Předložit návrh, propojený věcně a ekonomicky, zpracovat RIA a sdělit pravdivý stav jednotlivých zařízení.

Odbory doporučují návrh zákona o univerzitních nemocnicích stáhnout.

Předsedkyně Žitníková na toto téma poskytla obsáhlý rozhovor časopisu Sondy revue – viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.