Opavští odboráři uspořádali hyde park a vyrazili na demonstraci do Prahy

Diskusní setkání – hyde park – uspořádali ve čtvrtek 19. dubna 2012 v Opavě na Horním náměstí odboráři společně s občanskou iniciativou ProAlt. Přišla asi stovka lidí, kteří si vyslechli názory zástupců ProAltu na asociální reformy prosazované touto vládou.

O situaci a připravovaných změnách ve zdravotnictví, které budou pro lidi znamenat zhoršení dostupnosti zdravotní péče, informovala Libuše Moravcová ze Slezské nemocnice v Opavě. Její projev (viz níže jako soubor ke stažení) se setkal s velkým ohlasem.

Pak měli občané prostor na vyjádření svých názorů, co se týče reforem nynější vlády. Všichni reagovali stejně, pouze jeden manželský pár volal, že je s vládou. Ale když dostali prostor k otevřenému jednání a konfrontaci svých názorů s nesouhlasnými názory většiny, již se neobjevili. Organizátoři akce se domnívají, že šlo o provokatéry.

Lidé ve veřejné diskusi ztratili zábrany a otevřeně hovořili o tom, co je trápí. Většinou se jednalo o důchody, o dopady škrtů na mladé lidi a rodiny s dětmi. Mnozí využili příležitosti a na místě podepsali petici za odvolání vlády a předčasné volby.

A již přespříští den poté vstávali mnozí ještě za hluboké tmy, aby se vydali na sobotní demonstraci do vzdálené Prahy. V úctyhodném počtu, protože z Opavy vyrážely čtyři autobusy. Zdravotničtí odboráři při tom velmi oceňovali pomoc a spolupráci kolegů ze Silnic v Opavě, kteří například pomohli s výrobou hesel, včetně toho, že nakoupili nezbytný materiál.

Podobný obdiv si zaslouží i další kolegové z Moravskoslezského, Zlínského či Olomouckého kraje a jiných od Prahy vzdálených míst.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.