Opavští odboráři uspořádali hyde park a vyrazili na demonstraci do Prahy

Diskusní setkání – hyde park – uspořádali ve čtvrtek 19. dubna 2012 v Opavě na Horním náměstí odboráři společně s občanskou iniciativou ProAlt. Přišla asi stovka lidí, kteří si vyslechli názory zástupců ProAltu na asociální reformy prosazované touto vládou.

O situaci a připravovaných změnách ve zdravotnictví, které budou pro lidi znamenat zhoršení dostupnosti zdravotní péče, informovala Libuše Moravcová ze Slezské nemocnice v Opavě. Její projev (viz níže jako soubor ke stažení) se setkal s velkým ohlasem.

Pak měli občané prostor na vyjádření svých názorů, co se týče reforem nynější vlády. Všichni reagovali stejně, pouze jeden manželský pár volal, že je s vládou. Ale když dostali prostor k otevřenému jednání a konfrontaci svých názorů s nesouhlasnými názory většiny, již se neobjevili. Organizátoři akce se domnívají, že šlo o provokatéry.

Lidé ve veřejné diskusi ztratili zábrany a otevřeně hovořili o tom, co je trápí. Většinou se jednalo o důchody, o dopady škrtů na mladé lidi a rodiny s dětmi. Mnozí využili příležitosti a na místě podepsali petici za odvolání vlády a předčasné volby.

A již přespříští den poté vstávali mnozí ještě za hluboké tmy, aby se vydali na sobotní demonstraci do vzdálené Prahy. V úctyhodném počtu, protože z Opavy vyrážely čtyři autobusy. Zdravotničtí odboráři při tom velmi oceňovali pomoc a spolupráci kolegů ze Silnic v Opavě, kteří například pomohli s výrobou hesel, včetně toho, že nakoupili nezbytný materiál.

Podobný obdiv si zaslouží i další kolegové z Moravskoslezského, Zlínského či Olomouckého kraje a jiných od Prahy vzdálených míst.

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.